Kanta-Häme

Valistus on viritetty

Hattulan Juteinikeskuksen peruskiven muurausta juhlistettiin itseoikeutetusti Jaakko Juteinin laulun sanoin perjantaina Parolassa.

Maljoja kilistettiin todeten, että ”valistus on viritetty, henki hyvä herätetty”.

Itseoikeutettua oli sekin, että peruskivi muurattiin monitoimitalon liikuntasalissa. Sillä on ”pitkä historia kunnallisessa päätöksenteossa”, kuten entinen liikuntasihteeri, nykyinen vapaa-aikatoimen päällikkö Jari Salmela muistutti juhlajuonnossaan.

– Juteinikeskus on kunnan suurin rakennushanke pitkiin aikoihin. Minulle henkilökohtaisesti erityisopettajana tämä on hieno tapahtuma, sanoi sivistyslautakunnan puheenjohtaja Heimo Miettinen (kd.).

Samalla hän muistutti, että vaikka puitteista tulisi kuinka hienot, käyttäjät eli lapset ja henkilökunta luovat sisällön. Monitoimitaloon tulee tiloja muun muassa koululle ja varhaiskasvatukselle sekä liikuntasali.

– Siksi tämän rakennuksen nimessä ei ole koulu-sanaa, vaan siitä tehtiin Juteinikeskus, Miettinen sanoo.

Taloon on suunniteltu runsaasti väliseinätöntä opetustilaa, ja uudenlainen avoimeen oppimisympäristöön perustuva pedagogiikka innostaa opettajia.

– Tänne on tulijoita ja monet ovat todenneet, että tämä on once in a lifetime -tilaisuus, Miettinen mainitsi.

Rakennus on määrä saada käyttöön syyslukukauden alussa 2016. Sinne siirtyvät lakkautettavan Hurttalan koulun lapset, ja tilaa on muillekin.

Heimo Miettinen sanoi toivovansa, että Hattulan muiden nykyisten alakoulujen toiminta jatkuu Juteinikeskuksen valmistumisen jälkeenkin.

Päätös uuden koulun rakentamisesta syntyi nopeasti, ja työt käynnistyivät viime vuoden lopulla heti, kun se oli mahdollista. Sen sijaan liikuntahallia Hattulaan on suunniteltu ja odotettu vuosikymmenet.

Vuonna 1991 hanke oli lähellä toteutumistaan, sillä urakkasopimuksetkin oli jo allekirjoitettu. Valtion säätämä investointivero sai kuitenkin silloiset päättäjät perumaan hankkeen.

Uudesta Juteinikeskuksesta tulee noin 6 700 kerrosneliömetrin suuruinen. Sen kokonaiskustannukset ovat noin 12,4 miljoonaa euroa, josta koulutilojen osuus on 6,8 miljoonaa ja liikuntasalin 2,6 miljoonaa.

Valtionosuuksia hankkeelle on myönnetty 1,5 miljoonaa euroa.

Rakennuksen arkkitehti- ja pääsuunnittelun on tehnyt arkkitehtitoimisto Aarne voi Boehm oy.

Pääurakan toteuttaa tamperelainen Pohjola Rakennus oy, ilmastointiurakan Ilmastointi-Mikenti oy, putkiurakan YHR-Putkitus oy, sähköurakan Sähkö-Uotila oy ja rakennusautomaatiourakan Tampereen DDC-Tekniikka oy.

Projektijohtajana Hattulan kunnan puolelta toimii Risto Hast. Hän oli varustanut rakennuksen peruskiveen muurattavan lieriön asianmukaisella rekvisiitalla.

Lieriössä ovat muun muassa tämän päivän Hämeen Sanomat ja Ilta-Sanomat, kolikoita, rakennuksen piirustukset sekä valtuuston rakentamispäätös ja rakennuslupa.

Lisäksi lieriön sisältö kunnioittaa liikuntahallin historiaa. Sinne kätkettiin kaksi paikallislehti Vanajaveden Seudun juttua, joista toinen oli vuodelta 1988 ja toinen vuodelta 1991. Jälkimmäinen oli uutinen liikuntahallin urakkasopimusten allekirjoitustilaisuudesta. HÄSA

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic