Kanta-Häme

Välitunnille tekemistä kioskin luukulta

Tervakosken koulun pihalle avattiin maanantaina uusi kaverikioski. Sieltä voi tulla lainaamaan leikkikaveria tai -välineitä aina päivän ensimmäisellä ulkovälitunnilla.

Kioskin kyljessä on lista, josta näkee, mitä kaikkea on tarjolla. Leikittäjiksi koulutetut kuudesluokkalaiset touhuavat pyytäjien kanssa mitä vain, esimerkiksi rakentavat majaa tai hyppivät hyppynarulla.

– Kioskissa on hauskaa! Saippuakuplien puhaltelu on parasta, kertoo kioskin leikittäjä Rebekka Helander. Hänellä on yllään kioskikaverin tunnusmerkki, vaaleanpunainen kaveripaita.

Kaverikioskin avajaisista otetut kuvat keräsivät tiistaiaamuun mennessä liki 6 000 katselua Tervakosken koulun Facebook-sivuilla. Janakkalan nuorten työpaja rakensi kioskin ja sen maalasi Tervakosken koulun 6.C-luokka. Kioskin tekstin ja kettukuvan suunnitteli kuudesluokkalainen Siiri Jario.

Kioski on ollut niin suosittu, että välineitä ei tahdo millään riittää kaikille. Suurin menekki on kuplapuhaltimilla, sillä niitä ei ole aikaisemmin ollut välituntikäytössä.

Aloite kioskin perustamiseksi tuli Tervakosken koulun kuudensien luokkien opettajilta Milena Komulaiselta ja Rita Kannistolta.

– Välitunneilla on aina näkynyt lapsia, joilla ei ole kaveria. Joskus on jopa niin, että lapsi tuijottelee kellon viisareita ja odottaa välitunnin päättymistä. Jos näkee monen sadan lapsen juoksevan ympärillään, voi tuntua siltä, että kaikilla muilla on kavereita, Komulainen harmittelee.

Ajatus kaverikioskista alkoi kiusaamisenvastaisen KiVa-koulun viime elokuun haasteesta keksiä ideoita koulukiusaamisen vähentämiseksi. Pääpalkintona oli Elastisen ja Robinin esiintyminen voittajakoululla.

Tervakosken koulun idea oli vasta kehitteillä haasteen aikana. Palkinto meni tällä kertaa sivu suun, mutta kioski päätettiin silti toteuttaa.

Komulainen arvelee, että jos kioski olisi ollut valmis jo kampanjan aikana, voittomahdollisuudet olisivat olleet paremmat. Opettaja Rita Kannistolla on jo uusi ehdotus.

– Tekisi mieli kutsua Elastinen ja Robin kioskiimme lainakavereiksi!

Leikittäjiksi haluavia vapaaehtoisia oppilaita on paljon, ja pian opettajien on laadittava lukujärjestykset kaverivuoroille. Syksyllä tulevista viidesluokkalaisista voitaisiin kouluttaa uusia kioskikavereita.

Kioskille löytyy muitakin luovia käyttötapoja. Komulainen kertoo, että se voisi toimia myös nukketeatterina tai kauppaleikin kauppana.

Kanniston mukaan pienilläkin muutoksilla saadaan vipinää koulujen pihoille. Tervakosken koulun pihalla on myös opettajien omasta lapsuudesta tuttu marmorikuularata. Syksyllä on tarkoitus perustaa keppihevosrata. Tallina toimivat telineet ovat jo paikalla.

Kanniston mielestä jo ensimmäisen välitunnin jälkeen jäi käteen tunne tekemisen meiningistä. Viisarien tuijottelijoita ei ole enää näkynyt.

– Jos yksikin lapsi välttyy siltä, että joutuisi olemaan ilman kaveria välitunnilla, niin olemme onnistuneet, Kannisto summaa. HÄSA

Päivän lehti

5.7.2020