Kanta-Häme

Valitus Tavastian kaavasta hylättiin – kaupunginvaltuusto ehti jo pyörtää lukiopäätöksensä

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on todennut, ettei Ammattiopisto Tavastian kampukselle lukiota varten tehty asemakaavan muutos ollut lainvastainen.

Yksityishenkilö valitti kaupunginvaltuuston vuosi sitten tekemästä päätöksestä mm. sillä perustella, että se heikentää merkittävästi kampuksen ympäristön liikenneturvallisuutta ja synnyttää turhaa liikennettä, koska koulu ei ole kaupungin ydinkeskustassa.

Valittaja pelkäsi lähettyvillä sijaitsevien asuinalueiden viihtyisyyden heikkenevän. Kaavanmuutokset hän katsoi aiheuttavan alueen asukkaille kohtuutonta haittaa.

 

Tavastian kuntayhtymä tarvitsi kaavamuutosta, koska tuossa vaiheessa oli voimassa valtuuston päätös, jolla Kaurialan ja Lyseon lukiot olisi keskitetty Tavastian kampukselle.

Tarkoituksena oli rakentaa niille lisärakennus. Kaavanmuutos valmisteltiin, jotta lisärakennukselle saataisiin rakennusoikeutta. Samalla tontin pysäköintijärjestelyjä ajantasaistettiin.

Hallinto-oikeuden ratkaisussa todetaan, ettei sen toimialaan kuulu pohtia, olisiko lukiokoulutuksen järjestäminen jossain muualla ollut tarkoituksenmukaisempaa.

Lisäksi korostaan, ettei maankäyttö- ja rakennuslain 5. pykälään voi menetyksellisesti vedota kaavapäätöksen kumoamiseksi, eikä ympäristölakia sovelleta kaavoituksessa.

Nyt asemakaava saa lainvoiman, ellei siitä valiteta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

 

Tilanne on kuitenkin muuttunut sikäli, että kaupunginvaltuusto pyörsi lukiopäätöksensä. Lukioita ei näillä näkymin keskitetä.

– Tällä hetkellä emme tarvitse kaavamuutosta. On silti hyvä, että meillä on varalla rakennusoikeutta. Koskaan ei tiedä, miten tilanteet muuttuvat, kuntayhtymän johtaja Jouni Haajanen toteaa.

Tavastian kampukselle on kuitenkin tulossa lukiokoulutusta jo elokuussa, koska Lyseon lukio väistää sinne sisäilmaongelmia useaksi vuodeksi. Vielä ei ole tiedossa, koska sen tilat peruskorjataan.

Se ei tarvitse lisärakennusta, vaan Tavastian nykyiset tilat riittävät.

– Ahveniston yläkoulun hiekkakentän olemme kuitenkin vuokranneet lukiolaisten pysäköintipaikaksi, Haajanen kertoo. HÄSA