Kanta-Häme

Valituskierre Kalmusta jatkuu

Herajoen Työväentalolla päätettiin eilen illalla pidetyssä Kalmun alueen asukkaiden ja maanomistajien kokouksessa jatkaa taistelua Riihimäen kaupungin kaavoituspyrkimyksiä vastaan.

– Kyllä kalmulaisten linja oli, että jatkovalitetaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen, kertoo kokouksen koolle kutsunut kaupunginvaltuutettu Mikko Lund (sd.).

Hämeenlinnan hallinto-oikeus hylkäsi reilu kuukausi sitten kaikki Kalmun osayleiskaavasta tehdyt valitukset. Valittajina tuolloin oli Herajoen työväenyhdistys, Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys ja joukko kaupunkilaisia.

– Nyt paikalla oli kymmenkunta ihmistä. Vielä on auki, onko Herajoen työväenyhdistys valittamassa, vaikka minä yhdistyksen puheenjohtaja olenkin, Lund sanoo.

Lundin mielestä perusteet valittaa hallinto-oikeuden päätöksistä ovat selkeät.

– Oikeus ei riittävästi perustellut omaa päätöstään. Osayleiskaavaan sisältyy lainvastaisuutta sekä tutkimusten ja selvitysten riittämättömyyttä.

– Kaava loukkaa myös yksityisten maaomistajien oikeutta. Jos pienestä tontista kolme neljäsosaa jää kaavan alle, sitä ei voi pitää hyväksyttävänä, Lund näkee.

Hän näkee asiassa jopa oikeusvaltiokäsitystä loukkaavia piirteitä.

– Hallinto-oikeus sivuutti, eikä ottanut todesta monia keskeisiä seikkoja. Nyt katsomme, elämmekö oikeusvaltiossa.

Lundin arvion mukaan KHO:n käsittely kestää noin vuodesta kahteen.

”Kalmu on ongelma”

Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tommi Räty (sd.) on kannattanut Kalmun kaavoittamista ja myös alueella tehtäviä pakkolunastuksia.

– Pakkolunastusäänestyksen me demarit hävisimme kaupunginhallituksessa, mutta näen Kalmun suunnan edelleen tärkeänä kaupungin kaavoituksen kannalta.

– Kaupunki on tehnyt kasvusuuntautumisvertailuja, ja rahaa on laitettu paljon kiinni Kalmuun, Räty perustelee.

Akuuttia tonttipulaa jatkovalitus ei Riihimäelle aiheuta.

– Meillä on 3–4 vuodeksi tonttitarjontaa jäljellä, mutta kaavoituspolitiikkaa pitäisi tehdä 15–30 vuoden näköalalla. Ei tämä ainakaan helpota, kun pitäisi pohtia esimerkiksi koulujen sijoittumista.

– Kalmu on ongelma. Jos kaupungilla nimeltä Riihimäki ei ole tarjota tontteja tarjolla koko ajan, kehitys pysähtyy, Räty luonnehtii.

Puheenjohtajan mukaan ei ole kiusallista, että asiassa Mikko Lund on ollut päinvastaisella linjalla kuin puoluetoverit lautakunnassa ja hallituksessa.

– Lähestulkoon tilanne on ollut se, että Lund vastaan muut demarit, mutta valitusoikeus kuuluu demokratiaan. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic