Kanta-Häme

Valkeakoskella naitetaan Bollywood ja valssi

Kesäillassa valssataan Valkeakosken kesäteatterissa Bollywoodin huumassa. Vanha, tuttu elokuva Kesäillan valssi ja intialainen Danny’s Bollywood Dance Crew muovaavat rakkaustarinan nykypäivään.

Idea syntyi, kun ohjaaja Heikki Paavilainen näki koreografi Daniel Paulin tanssiryhmän esiintymässä Tampereen Pakkahuoneella. Kesäteatteriin haluttiin jotakin uutta Topi Sorsakosken, Vexi Salmen ja muiden elämäkertojen jälkeen.

– Tanssi ja elekieli oli upeaa ja välitti uskomattomalla tavalla ihmisen riemua. Halusin nähdä, saisiko suomalaisesta jäykkyydestä kaivettua esiin saman riemun ja ehdotin yhteistyötä Dannylle, Heikki Paavilainen kertoo.

Daniel Paul taas oli heti valmis kokeilemaan, kuinka työskentely elävässä teatterissa onnistuisi. Intiassa useissa Bollywood-elokuvissa mukana ollut koreografi pitää teatterin tässä-ja-nyt-työtä teräksistä ammattitaitoa vaativana.

Hindi onnistuu …suomalaiselta

Hän kertoo yllättyneensä, kuinka rentoa ja tasa-arvoista työskentely tiimissä on. Ideoita heitellään ja kokeillaan ennakkoluulottomasti. Kaikki osallistuvat täysillä näytelmän kehittelyyn.

Daniel Paul ihmettelee myös suomalaisnäyttelijöiden sitkeyttä, joka näkyy tanssien ja hindinkielisten laulujen opiskelussa.

Mikko Töyssy halusi ehdottomasti opetella laulunsa hindiksi ja on myös onnistunut. Samoin tanssiryhmämme Sujitha laulaa Olen suomalainen suomeksi, vaikkei osaa sanaakaan kieltä!

Näyttelijä Mikko Töyssy kertoo, että laulun ja siihen liittyvän tanssin opettelu on ollut hänen näyttelijäuransa vaikein, mutta riemukas tehtävä.

Iki-ihana… rakkaustarina

Kesäillan valssi on suomalaisille valkokankaalta tuttu tarina. Vuonna 1951 Hannu Lemisen kirjoittama ja ohjaama elokuva soi Oskar Merikannon musiikkia, mutta Valkeakosken kesäyön musikaali soi paljon muutakin.

Elokuvan ja musikaalin tarina kertoo nuoresta kartanon Anniinasta ja ylioppilas-Laurista.

Anniinan on määrä mennä naimisiin upseerin kanssa, mutta hän rakastuu kartanoon musiikkia opettamaan tulevaan Lauriin. Kielletystä rakkaudesta syntyy lapsi, Lauri sokeutuu, mutta lopulta kaikki kääntyy hyväksi.

– Tarina on sama, mutta nyt eletään tätä Facebookin aikaa. Kun elokuvassa nuoret karkaavat Hattulaan, nykypäivänä he voivat yhtä helposti karata vaikka Intiaan.

Bollywood-ryhmä korvaa elokuvan romaninaapurit ja tuo räiskettä, eloa ja väriä tarinaan.

Näytelmässä Anniinan ja Laurin päärooleissa näyttelevät Natalil Lintala ja Ilkka Koivula. Lavalla nähdään myös Meiju Suvas, Matti Esko, Mikko Töyssy, Mikko Huoviala ja Jarno Hyökyvaara. (HäSa)

Musikaali Kesäillan valssi tulee ensi-iltaan torstaina 12. kesäkuuta Suomen Kesäteatterissa Valkeakoskella Apianniemessä.