Kanta-Häme

Välkkärit tuovat vipinää välitunneille

Kahden kuluvan viikon aikana välitunneilla on vipinää myös monissa Kanta-Hämeen kouluissa, kun valtakunnallinen kampanja liputtaa välituntiliikkumisen puolesta niin alakouluissa kuin yläkouluissakin.

Menossa on mukana yli 180000 oppilasta eri puolilta Suomea. Menoa vauhdittavat 5.-9.-luokkalaisita koostuvat Välkkärit, joita koulutetaan syksyn aikana huimat 5000 ympäri Suomen.

Kyseessä on Nuoren Suomen ja SLU-alueiden kampanja. Siinä oppilaita innostetaan nyt liikkumaan jokaisella välitunnilla, sillä välituntiliikkumisella voi helposti kattaa ison osan koululaisten päivittäisestä liikuntasuosituksesta. Alakouluikäinen tarvitsee liikuntaa päivittäin vähintään 2 tuntia, yläkouluikäinen vähintään 1,5 tuntia.

Iän myötä liikkumattomuus lisääntyy

Juuri julkaistun Liikkuva koulu -ohjelman pilottivaiheen loppuraportin mukaan kouluissa riittää edelleen haastetta, sillä oppilaista vain osa täyttää fyysisen aktiivisuuden minimisuosituksen.

Sekä ala- että yläkoululaisten liikkumaton aika koulussa lisääntyi tasaisesti iän myötä, kun samoja oppilaita seurattiin puolentoista vuoden ajan.

Oppilaiden innostaminen liikkeelle kuitenkin tehoaa: raportin mukaan yläkoululaisia saatiin paremmin liikkeelle, kun välitunnit vietettiin ulkona ja heitä kannustettiin osallistumaan peleihin ja leikkeihin.

Välkällä on todellakin väliä

– Välitunneilla on todellakin väliä, sillä koululaiset viettävät niillä enemmän aikaa kuin monen yksittäisen oppiaineen tunneilla. Ne antavat mahtavan mahdollisuuden oppilaiden omaehtoiseen liikkumiseen, sanoo johtaja Jukka Karvinen Nuoresta Suomesta.

Välituntikampanjassa koulutetut 5.–9.-luokkalaiset Välkkärit toimivat oman koulunsa välitunneilla liikkumaan innostajina, leikkien ja pelien käynnistäjinä sekä ohjaajina. Muun muassa Snellmanin alakoulussa Helsingissä on juuri koulutettu 20 innokasta Välkkäriä.

– Tällaisella vertaistoiminnalla on suuri merkitys oppilaille. Pienemmät oppilaat tykkäävät, kun isommat ohjaavat, kertoo luokanopettaja Pia Rathmayer.

Snellmanin koulussa on uudistettu piha, jonka avajaisissa Välkkäreillä on iso rooli leikkien ja pelien vetäjinä. Lisäksi Välkkäreiden kesken tullaan jakamaan välitunnit niin, että kaikki pääsevät toimimaan ohjaajina.

Bleidaushippaa ja kaupunkitaistoa

Alakoululaisten välituntikampanjassa koululaisten liikkumista piristetään upouusien välituntivinkkien avulla.

Tarjolla on muun muassa bleidaushippaa, heppahippaa ja apinafutista. Yläkoulujen kampanjassa nuoret järjestävät luokkien välisen kaupunkitaistoturnauksen, jossa perinteinen polttopallo muuntuu luovaksi ja yhteistyötaitoja vaativaksi jännittäväksi peliksi.

– Koulupihojen riemukas vipinä luo hyvää mieltä, yhteishenki kasvaa, kiusaaminen vähenee ja oppilaat jaksavat keskittyä paremmin oppitunneilla, Jukka Karvinen summaa välituntiliikkumisen hyödyt

Välituntikampanja on osa Liikkuva koulu -ohjelmaa, jota tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. (HäSa)

 

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic