Kanta-Häme

Valkoposki pesi jo Vanajalla

Valkoposkihanhen odotettu ensipesintä varmistui jo tänä kesänä Vanajanselällä. Rannikolla voimakkaasti runsastuneen lajin saapumista pesimään sisämaahan on tiedetty odottaa jo pitkään.

– Pesäpaikka ei tosin ollut Kanta-Hämeessä, vaan niukasti Valkeakosken puolella Pirkanmaalla. Pesä oli pienellä, järeää puustoa kasvavalla kallioisella luodolla, kertoo hämeenlinnalainen lintuharrastaja Jouko Astor.

Kesäkuun alkupäivinä pesässä oli kaksi juuri kuoriutunutta poikasta ja kaksi munaa, joista poikaset olivat ponnistelemassa ulos. Astorin mukaan pesää suojellut koiraslintu oli hyvin aggressiivinen.

– Jonkin aikaa kesäkuun alkupuolella Vanajanselän alueella kierteli myös neljän aikuisen valkoposkihanhen luppoporukka. Vuosi sitten Hauhon Iso-Roineella luotoja tutkiskeli kolme valkoposkea, Astor jatkaa.

Myös merimetsohavainnot ovat lisääntyneet viime vuosina Kanta-Hämeessä.

– Vanajanselällä niitä on ollut monena vuonna läpi sulavesiajan. Yleensä linnut ovat ruskeita edellisen vuoden poikasia. Pari vuotta sitten toukokuussa selällä oli aika pitkään myös juhlapukuinen lintu. Tänä vuonna alkukesällä merimetsoparven koko vaihteli kahden ja seitsemän linnun välillä, Astor sanoo.

Valkoposkihanhi ja merimetso ovat luonnonsuojelulailla rauhoitettuja lajeja. Kumpikin on viime vuosina lisääntynyt rannikkovesillä siinä määrin, että vaatimuksia niiden vähentämiseksi on esitetty useasti.

Viimeksi tällä viikolla satakuntalainen kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) jätti hallitukselle asiaa koskevan toimenpidealoitteen.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) aikoo perustaa työryhmän pohtimaan merimetson asemaa. HÄSA

Päivän lehti

3.4.2020