fbpx
Kanta-Häme

Vallattomasta ideoinnista syntyi kiertävä näytelmä

Nukkemestari Geppetto saa puupölkyn herra Kirsikalta. Pienen väärinymmärryksen jälkeen Geppetto ja herra Kirsikka huomaavat, että puupölkky puhuu. Geppetto päättää tehdä siitä itselleen pojan.

– Pidä nenäsi kurissa! Geppetto ohjaa poikaansa veistäessään häntä.

Teatterinjohtaja Hannu Räisän mukaan Geppetto oli mekaanisten lelujen mestari. Samaa henkeä on haettu näytelmäänkin. Esimerkiksi kaikki lavasteet muuttuvat näytelmän mukana. Meren aallot vaihtuvat tulimereksi, ja nukketeatterin pienestä lavasteesta muotoutuu Pinokkion riippukeinu.

Pinokkio valikoitui tekstiksi monista vaihtoehdoista. Räisän mukaan lapsille teatteria tehdessä tekstin pitää olla tuttu. Silloin ostaja tietää, mitä tilaa. Tarkoitus onkin kiertää esityksellä Keski- ja Etelä-Suomea kolmesta viiteen vuotta. Tärkeää nukketeatterissa on, että kaikki lavasteet mahtuvat farmari-Corollaan.

Edellisen näytelmän, Susi ja punahilkka, kanssa Räisä ja Antti Kemppainen ovat matkalla neljättä vuotta. Vuosi sitten alkoi tuntua, että pitäisi kehitellä jotain uutta.

Musiikista vastaa Antti Polameri. Pinokkio on Kuninkaallisen teatterin kolmas näytelmä, johon Polameri on suunnitellut ja säveltänyt musiikin.

– Tässä teatterissa on jotakin ilkikurista, ja haluan tuoda sitä esiin myös musiikissa.

Musiikki on tehty tietokoneella. Polameri haaveilee, että joskus sävellykset päätyisivät oikeiden soittajien käsiin.

– Sitten kun meillä on valtionosuusteatteri, pääsemme tekemään oikeilla soittajilla, ja sitten olet kapellimestarina jossakin kuopassa, veistelee Hannu Räisä.

Kuninkaallinen nukketeatteri on tehnyt uusimman näytelmänsä pääasiassa omalla riskillä. Budjetti on joitakin tuhansia euroja, ilman Räisän ja Kemppaisen työtunteja.

Näytelmän valmistaminen vaatii molemmilta 2–4 kuukauden työpanoksen.

– Tuotto tulee sitten joskus, jos tulee, Hannu Räisä sanoo.

– Tämä on pitkäaikaissijoitus, naurahtaa Antti Kemppainen.

Kaksikolle ideat tulevat tehdessä.

– Tekeminen poikii aina jotakin uutta. Näytelmässä on esimerkiksi kissa ja kettu. Meni kuitenkin liian hankalaksi tehdä kaksi eri hahmoa, joten syntyi idea, voisiko olla kissakettu, sellainen vähän sekopäinen hahmo.

Räisä halusi tehdä myös näytelmään kukkapurkkinuken.

– Sirkasta tuli päällä ja parilla lehdellä oivallinen hahmo, vielä kun hän sai Antilta äänen.

Räisä ja Kemppainen ovat tuttuun tyyliinsä kirjoittaneet myös Pinokkioon aikuisyleisöä varten omia oivalluksia. Nämä karikatyyrihahmot elävät ajan mukana. Tällä hetkellä mukana on esimerkiksi hahmo nimeltä Timo Roisi.

Pinokkiossa Hannu Räisä näyttelee nukkemestari Geppettoa ja nukkerooleja. Antti Kemppainen vastaa erilaisista näyttelijähahmoista. Kaikki roolivaihdot tehdään lavalla näkyvillä. HÄSA

ENSI-ILTAKuninkaallisen nukketeatterin Pinokkion ensi-ilta lauantaina kello 12 Keinusalissa, Arx-talossa.

Menot