fbpx
Kanta-Häme

Vallihaudan korjaus hyvässä vauhdissa

Linnaa kiertävän vallihaudan kunnostus on edennyt suunniteltua nopeammin, vaikka ruoppaaminen paljastui odotettua työläämmäksi, kertoo korjaustyön suunnittelusta vastaava arkkitehti Sanna Ihatsu CasaCo oy:stä.

Suunnitelmat oli tehty sen tiedon perusteella, että hauta ruopattiin 90-luvun lopulla. Ruoppausta ei todennäköisesti ollut silloin tehty koko matkalta, ja Ihatsun mukaan lietettä oli pohjalla enemmän kuin odotettiin. Joissakin kohdissa sitä oli jopa 40 senttimetriä.

Ruoppaus saatiin päätökseen keskiviikkona. Työt jatkuvat muun muassa haudan läntisen osan uudelleenrakentamisella.

Huonokuntoiset osat korjaukseen ensin

Vallihaudan reunoja joudutaan nostamaan pohjoisesta päädystä parkkipaikan lähistöltä, muuten maa saattaa valua parkkipaikalta hautaan.

– Pohjoinen pää ei ole niin vanha, ettei tällaista muutosta voisi tehdä, sanoo urakoitsija Kivityö Kaseva oy:n vastaava työnjohtaja Jari Kaseva.

Vallihaudan läntinen pää kivisillan kupeessa on vallihaudan vanhin ja kaikkein huonokuntoisin osa.

– Läntiseen osaan joudutaan tekemään uudet kivet.

Sateet ovat viivyttäneet korjaustöitä jonkin verran.

Sateella töitä vallihaudassa ei voida jatkaa, koska silloin sen pohja täyttyy vedellä. Kostealla ilmalla vesi nousee myös maasta, sillä haudan pohja on järven pinnan alapuolella.

Keskiviikkona aamun sateen jälkeen hauta pumpattiin tyhjäksi, jotta ruoppaus saatiin päätökseen.

Työhön tulee talvipaussi

Sanna Ihatsu sanoo, että korjaustöiden edistyminen on paljolti työntekijöiden ammattitaidon ja motivaation ansiota.

– Vangeilla on kokemusta rakennustöistä, mikä on nopeuttanut edistymistä, Ihatsu sanoo.

Vallihautaa kunnostavat urakoitsija Kivityö Kaseva oy sekä Vanajan vankilan neljä vankia.

Korjauksen lisäksi työmaalla tehdään tutkimustyötä.

– Korjaustyö dokumentoidaan, mikä on tärkeää siinä vaiheessa, kun linnaa korjataan joskus tulevaisuudessa.

Korjaustyöt lopetetaan lokakuun puolivälissä ja niitä jatketaan taas keväällä. Ihatsun mukaan työsarkaa riittäisi seuraavaksi vuodeksi, ja ehkä pidempäänkin.

Siirtyminen Senaatti-kiinteistöille epävarmaa

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä on esittänyt, että Museoviraston kiinteistövarallisuus siirrettäisiin Senaatti-kiinteistöjen haltuun.

Linnan omistuksen siirtyminen vuodenvaihteessa sille on vielä epävarmaa. Senaatti-kiinteistöt on valtion liikelaitos, joka tarjoaa tilapalveluja valtionhallinnolle.

Kaseva sanoo, että asiasta on puhuttu kokouksissa, mutta varmuutta omistuksen siirtymisestä tai sen vaikutuksesta korjaustyön jatkumiseen ei ole.

– Sellainen käsitys on annettu, että keskeneräiset remontit hoidetaan loppuun vaikka omistaja vaihtuisi, Kaseva sanoo. HäSa

Menot