Kanta-Häme

Vallinpuiston voi adoptoida

Hallituskadun ja Rauhankadun kulma on vielä aivan yhtä ankean näköinen kuin aikaisemminkin, mutta ei enää kauan. Vallin grillin tontilla avataan nimittäin kesäkuun alussa Vallinpuisto, kaupungin ensimmäinen siirrettävä popup-puisto.

Pikkuruisen puiston tekijöitä ovat Jaarlin päiväkoti Enkkulan lapset ja Tanssin tehdas -yhdistys.

– Vallin grillin tontti oli niin surullinen näky, että sille piti tehdä jotakin, puiston puuhanainen Tuula Penttilä sanoo.

Puistoa on tekemässä kaikkiaan viisitoista yhteistyökumppania. Mukaan voi tulla kuka tahansa kaupunkilainen. Jo nyt puiston puihin ripustetaan Myllymäen ala-asteen kakkosluokkalaisten naputtamat neljä linnanpönttöä ja maaperää muokkaavat maahanmuuttajaluokan reippaat afgaanipojat.

– Osan taimista saamme Kiipulasta ja osan Lepaalta. Lepaan neljä opiskelijaa ovat pitäneet lapsille työpajoja. Rakenteita saamme Luotsi Säätiön Rakennuskirpputorilta ja Mäki-Uuro lahjoittaa maata. Apua ei ole toden totta tarvinnut kerjätä, Tuula Penttilä iloitsee.

Ideaa ovat olleet mukana toteuttamassa myös arkkitehtuurin läänintaitelija Eeva Astala ja Taiteen edistämiskeskus sekä kaupunkikeskustayhdistys siinä kuin viereinen William’s Pubkin, joka tarjoaa tilat puistonrakentajien käyttöön.

Torstaina Enkkulan yli 30 lasta tutustui Janakkalassa Kiipulan kasvihuoneisiin. Ylipuutarhuri Henni Nuutinen kertoi lapsille kurkkujen ja tomaattien kasvatuksesta, mutta eniten lapsia kiinnostivat mehiläiset, jotka Kiipulassa lentävät tomaatin taimien keskellä.

– Jos ei ole kotona mehiläisiä, voi tomaatteja pölyttää myös sähköhammasharjalla heiluttelemalla, Henni Nuutinen kertoi hämmästeleville lapsille.

Kiipulassa lapset istuttivat purkkeihin vesikrassia ja erilaisia kesäkukkia. Taimet esikasvatetaan Kiipulassa ja siirretään sitten Hämeenlinnaan.

– Lapsien on hyvä oppia jo pieninä, kuinka kasvit kasvavat ja että jokainen voi tehdä ympäristönsä hyväksi paljon, Tuula Penttilä kannustaa.

Vallinpuisto ei ole Tanssin tehdas -yhdistykselle suinkaan ensimmäinen kaupunkipuutarha. Jo viime vuonna tehtiin Goodmanin katteelle pieni puisto, mutta Vallinpuisto on suurempi projekti.

Kaupunkipuisto on edistynyt jo paljon, vaikka edistymistä ei vielä huomaa paikan päällä. Kun talvi on ohi, alkaa tontillakin tapahtua.

– Vallinpuiston tontti odottaa kaavapäätöstä, joten mitään pysyvää tontille ei voi laittaa. Kaupunkipuistosta tuleekin siirrettävä, jonka vaikkapa joku laitos voisi syksyllä adoptoida pihalleen kunhan maksaa siirtokustannukset, Tuula Penttilä sanoo. HäSa

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic