Kanta-Häme

Vallinpuistossa vihertää jo

Vanhan Vallin grillin harmaa ja kivinen tontti on muuttumassa pieneksi kaupunkipuutarhaksi Hämeenlinnan keskustassa. Tiistaina puistoon istutettiin jo orvokkeja, mutta myös marjapensaita ja yrttejä. Kukkivat perennat ovat vuorossa ensi viikolla.

Tuula Penttilä Tanssin Tehtaasta on hyvillään siitä, että pop up -puisto on pysynyt aikataulussa. Jaarlin Päiväkotien Enkkulan lapset ovat olleet innolla mukana suunnittelemassa puistoa.

Puisto toteutetaan lasten ehdoilla. Lasten toiveesta puistoon tulee vihreä maja ja ravinteiden siirtokone eli komposti.

– Vaikka puisto on teettänyt valtavasti töitä, saa toisten innostuksesta paljon voimaa jatkaa eteenpäin. Kaupunkilaiset ovat pysähtyneet kurkistelemaan, mitä puistossa tapahtuu ja niin pitääkin. Ei tämä ole meidän, vaan ihan kaikkien puisto, Tuula Penttilä korostaa.

Vallinpuistossa on kaikkiaan 35 siirrettävää kasvatuslaatikkoa, jotka tehtiin talkoilla perjantaina. Laatikot rakennettiin 65 siirtolavasta.

– Pidimme talkoot todella nopealla aikataululla, mutta silti paikalle tuli 17 aikuista ja 15 lasta, Penttilä kehuu.

Vallinpuisto on saanut nyt muotonsa. Kasvatuslaatikot ovat paikoillaan ja tiistaina niihin istutettiin jo täyttä päätä taimia. Multaa istutuksia varten on hankittu peräti 13 000 litraa, josta osa on saatu lahjoituksena. Pelkästään soraa on tontille tuotu rekkalastillinen.

Puistosta on tulossa myös omaa perunaa, kesäkurpitsaa ja porkkanaa.

– On hienoa, että olemme saaneet mukaan opiskelijoita niin Lepaalta kuin Kiipulan puutarhakoulustakin. He ovat pitäneet Enkkulan lapsille työpajoja ja suunnitelleet puistoa ilmaiseksi, Tuula Penttilä kertoo.

Koska vanha grillin paikka odottaa vielä kaavapäätöstään, on Vallinpuistosta tehty siirrettävä. Nykyisellä paikallaan se on tämän kesän.

– Kun puisto on valmis ja ihmiset näkevät kuinka hieno siitä tuli, adoptoijiakin varmasti löytyy, Penttilä sanoo.

Tanssijasta ja näyttelijästä yhtäkkiä puutarhuriksi muuttunut Penttilä ei vielä tiedä, mitä ensi vuonna on odotettavissa. Viime vuonna Tanssin Tehdas järjesti yhteisötaidehankkeena kaupunkipuutarhan Goodmanin katteelle.

– Ensi vuonna on Suomen juhlavuosi ja on hyvin mahdollista, että se poikii lisää puutarhoja, Tuula Penttilä epäilee. HÄSA

Päivän lehti

9.8.2020