Kanta-Häme

Valloittavatko sähköautot todella taloyhtiöiden pihat?

Isännöintiliitto kehottaa tiedotteessaan taloyhtiöitä valmistautumaan sähköautojen lataamiseen. Suomessa on tällä hetkellä kuitenkin käytössä vain noin sata sähköautoa. Hybridejä on lisääntyvissä määrin, mutta niidenkään akkuja ei voi pääasiassa ladata kuin auton omalla polttomoottorilla.

Onko sähkötankkaustolppien tarve todellinen, Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen?

– Jo tänä vuonna markkinoille tulee useita tolppaladattavia hybridimalleja ja parin vuoden sisällä monilta autovalmistajilta myös puhtaita sähköautoja.

– Taloyhtiömaailmassa asiat eivät tapahdu nopeasti, joten jos nyt on tulossa remonttia parkkipaikoille tai lämmitystolppiin, niin on viisasta vetää maan alle ainakin sen verran vahvat kaapelit, että lataus ja älytolpan asentaminen on mahdollista ilman kaivutöitä.

Kuinka nopeasti oletatte sähköautojen yleistyvän?

– Ministeriö ja asiantuntijat ovat arvioineet, että vuosikymmenen sisällä Suomessa on jo useita kymmeniätuhansia sähkö- tai hybridiautoja. Keskimäärin jokaisen taloyhtiön pihalla voisi olla ainakin yksi sähköllä ladattava auto, Kauranen ynnäilee.

Saavatko taloyhtiöt jatkossa tukea sähköautojen latausinvestointeihin?

– Ministeri Jyri Häkämies teki viime vuoden puolella avauksen, jonka myötä on käynnissä kymmenien miljoonien kehittämishanke latausinfran luomiseksi ja kehittämiseksi. Sen nähdään olevan mahdollinen vientituote Suomelle.

– Kun sähköautojen perustana on ympäristöystävällisyys, niin yhtä lailla näen, että korjausavustusten tulisi koskea myös sähköautoinfran luomista. Auto jää kauppaan, jos sitä ei pysty lataamaan kotipihassa.

Onko sähköautoja mahdollista ladata tavallisesta lämmitystolpasta?

– Ei välttämättä, mutta on se mahdollista. Ainakaan tasapuolista se ei ole, jos nykyisistä pistokkeista otetaan sähkö auton lataamiseen ja muut parkkipaikan vastiketta maksavat käyttävät sitä vain lohkolämmitykseen.

– Tulevaisuudessa pitää olla sähköturvalliset, älykkäät ja helppokäyttöiset järjestelmät, jossa jokainen maksaa kuluttamansa sähkön, Kauranen summaa. (HäSa)