Kanta-Häme

Valmisruoka kiinnostaa nyt myös Hausjärven kuntaa

Koulujen ja päiväkotien ruuanvalmistus mullistuu Riihimäen seudulla lähivuosina. Riihimäki päättää maanantaina, ulkoistetaanko koko ruuanvalmistus, jolloin kaupunki luopuu seudullisen keskuskeittiön suunnitelmastaan.

Hausjärvi päätti jo helmikuussa, ettei lähde mukaan Riihimäen isännöimään keskuskeittiöhankkeeseen. Loppi taas olisi ollut valmis osallistumaan rakentamiskustannuksiin ja tuomaan ateriat Riihimäeltä. Nyt Lopella joudutaan odottamaan, hylkääkö Riihimäki keskuskeittiösuunnitelman.

– Vasta Riihimäen päätöksen jälkeen pääsemme suunnittelemaan, miten koulujen ja päiväkotien ateriat meillä tuotetaan, kertoo ruokapalvelupäällikkö Sari Ulvila Lopelta.

Hausjärvellä päättäjille esitellään syksyllä suunnitelma, joka perustuu kylmänä yrityksiltä ostettuihin aterioihin, jotka lämmitettäisiin kunnan omissa palvelukeittiöissä.

– Nykyiset jakelukeittiöt olisi muutettava hyvin varustelluiksi palvelukeittiöiksi, joissa kylmä ruoka lämmitetään. Muutos olisi ollut edessä, vaikka olisimme lähteneet Riihimäen isännöimään keskuskeittiöhankkeeseen, kertoo ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Ismo Korhonen.

Oitin ala-asteen samoin kuin päiväkodin jakelukeittiöiden sijaan tarvitaan palvelukeittiö. Myös Monnin koulun keittiö vaatii muutostöitä.

Jakelukeittiöiden muuttaminen palvelukeittiöiksi vaatisi Hausjärvellä noin 190 000 euroa. Palvelukeittiöissä tarvitaan muun muassa lisää kylmähuonetilaa, yhdistelmäuunit tai ruuan lämpö- ja kylmäsäilytysvaunuja.

Vastaavat muutokset Lopella maksaisivat noin 150 000 euroa. Kustannukset selvitettiin pari vuotta sitten konsulttityönä Riihimäen keskuskeittiöhankkeen yhteydessä.

Ismo Korhonen kertoo, että palvelukeittiöissä henkilökunta keittää paikan päällä aterian pastan, riisin ja perunan ja tekee myös salaatit.

Pääruoka olisi tarkoitus ostaa valmiina ja kylmänä, muttei pakastettuna.

– Ruoka kilpailutettaisiin, mutta vielä ei ole suunniteltu millaisina osioina. Se voidaan hankkia joko yhdestä tai useammasta yrityksestä, kertoo Ismo Korhonen.

Uusi palvelukeittiömalli ei edellyttäisi irtisanomisia Hausjärvellä. Keittiö- ja siivouspalvelujen työntekijät tekevät jo nyt joustavasti molempia töitä ja yhdistelmätöitä lisätään jatkossa.

Sote vie vanhusten aterioiden valmistuksen maakunnan vastuulle ja vähentää kunnan tuottamien aterioiden määrää noin kolmanneksella.

Ruuan tuotannon kustannukset saadaan Ismo Korhosen mukaan pidettyä kurissa, jos palvelukeittiömalli otetaan käyttöön.

Hausjärvellä ruokahuollon järjestämisestä päätetään ensi syksynä. HÄSA