Kanta-Häme

Valmistujaisruusut tulevat ulkomailta – Suomen kuihtunut ruusun viljely voisi elpyä, jos ostajia olisi vuosiksi eteenpäin

Ruusun viljely voisi kannattaa Suomessa, jos kaupat olisivat valmiita ostamaan leikkokukkia usean vuoden ajan. Tätä mieltä on Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

– Ruusun viljely on monivuotista. Kustannukset voidaan siis jakaa vähintään 10–15 vuodelle, mihin myös asiakkaiden pitäisi sitoutua. Siihen se taitaa lähtökohtaisesti karahtaa, Jalkanen sanoo.

– Jos ruusunviljelyä aiotaan kasvattaa ammattimaisesti ja kilpailla maailman kanssa, se vaatii hyvin nykyaikaista viljelyä, joka tarkoittaa monen vuoden investointeja ja kustannuksia. Periaatteessa mahdollisuuksia olisi, jos joku sitoutuu ostamaan leikkoruusuja useiksi vuosiksi.

Jalkasen mukaan ruusun kausiviljely ei ole poissuljettua, mutta useimmat ruusut ovat monivuotisia. Hetkellinen viljely ei toimi myöskään siksi, että ruusun kysynnän huippu ajoittuu huhti–toukokuulle.

 

Ruusuja myydään eniten toukokuun lopussa valmistujaisten aikaan. Esimerkiksi Hämeenlinnalaisessa Viipurintien Kukka -kukkakaupassa eletään vuoden kiireisintä aikaa. Takahuone on täynnä ruusuja valmistuneille, ja viimeinen kuorma saapui torstaina.

Ruusut on tuotu Hämeenlinnan Hollannista. Myyjä Sanna Silventoinen kertoo, ettei leikkokukan alkuperää juuri kysellä. Hän kuitenkin uskoo, että kotimaisia ruusuja voitaisiin ottaa valikoimiin, jos niitä olisi tarjolla.

– Kotimaisuus kiinnostaa, mutta hinta on valitettavasti korkeampi suhteessa ulkomaiseen. Meillä on enemmän kotimaisia ruukkukukkia, leikkokukkia ei juurikaan.

Jalkasen mukaan kuluttajien kiinnostus kotimaiseen ruokaan, eettisyyteen ja ekologisuuteen näkyy myös leikkokukissa. Vaikka kotimainen leikkokukkatuotanto on hiipunut, muilla kukilla menee ruusua paremmin. Ylivoimaisesti eniten myydään leikkotulppaaneja, joista. 95–97 prosenttia on Suomessa viljeltyjä.

Kauppaketjut ovat alkaneet hankkia kotimaisilta viljelijöiltä yhä pienempiä kukkamääriä tiettyinä vuodenaikoina ja ainoastaan osaan kauppoja. Esimerkiksi värililja on palannut viljeltäväksi, koska ainakin Lidl ja S-ryhmä ovat ottaneet sitä myyntiin elo-syyskuussa.

Lidl Suomen hedelmä- ja vihannesosastoista vastaava Arttu Syrjänen on sanonut (Maaseudun Tulevaisuus 19.3.), että kotimaiselle leikkoruusulle voisi olla kysyntää, kunhan joku ”tarttuisi tilaisuuteen ja alkaisi viljellä niitä”.

– Toivon, että näen sen päivän, ja koitamme koko ajan rohkaista siihen omalta osaltamme, Jalkanen toteaa.

 

Leikkoruusun viljely kuihtui Suomessa, kun EU-jäsenyyden mukana markkinoille tulivat halvat tuontiruusut.

Suurin osa Suomessa myytävistä leikkoruusuista tulee Afrikasta. Tällä hetkellä suomalaista leikkoruusua tuotetaan 1-2 miljoonaa kappaletta vuodessa, kun 20 vuotta sitten määrä oli lähes 100 miljoonaa.

Nyt Suomen ainoa leikkoruusuja ympäri talven vähittäismyyntiin viljelevä tila on Kangasalla Ali-Marttilan puutarha, joka vastaa 80 prosentista Suomen ruusutuotannosta. Pienimuotoisemmin ruusua viljellään ympärivuotisesti myös Jämsässä, Jyväskylässä ja Satakunnassa. 6–7 puutarhaa pitää kasvustot elossa talven ja viljelee keväästä syksyyn.

– Ei ole ihan poissuljettua, että leikkoruusun viljely lisääntyisi paikallisesti, Jalkanen toteaa. HäSa

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic