Kanta-Häme

Valo palaa hiljalleen keskustaan

Hiljaisuus on piinannut Hämeenlinnan keskustaa erityisesti siitä lähtien, kun kauppakeskus Goodman avattiin syksyllä 2014. Raatihuoneenkadulle ja keskustaan on alkanut kuulua myönteisiä uutisia. Hämeen Sanomat kokosi keskustan kevään merkeistä tärkeimmät.

Lokakuun 30. päivänä vuonna 2014 Hämeenlinnan keskustan painopiste siirtyi. Helsingin ja Tampereen välisen moottoritien katteelle rakennettuun kauppakeskukseen muutti suuri osa varsinkin kauppakeskus Linnassa toimineista yrityksistä.

Goodman on vaikuttanut keskustan elämän määrään, mutta kaupungin tilaajajohtaja Päivi Saloranta huomauttaa, että kaupallinen painopiste oli jo ennen Goodmania muualla kuin Reskalla. Hän muistuttaa, että Goodman on hidastanut muun muassa Tiiriön kehitystä.

– Kaupallinen keskus oli valumassa Reskalta keskustan lounaiskulmaan silloisen Anttilan ja Tavastilan myötä, Saloranta sanoo.

Raatihuoneenkadun oli puolestaan tarkoitus yhdistää kauppakeskus muuhun keskustaan.

– Yhteys ei vielä kuitenkaan näy, nyt elämme vielä notkovaihetta, hän lisää.

Viime aikoina on kuitenkin alkanut Hämeenlinnan keskustassa tapahtua, ja Saloranta arvioi, että pahin on takanapäin. Hämeen Sanomat kokosi muutokset, jotka ovat puolen vuoden aikana alkaneet keskustassa ja erityisesti Raatihuoneenkadun ympärillä.

1. Linnan uusi omistaja

Muutoksen toiveen suurin kipinä syttyi maaliskuun alussa, kun kauppakeskus Linnan liki täysin tyhjentynyt keskiosa vaihtoi omistajaa. Ostajaksi osoittautui kiinteistösijoitusyhtiö City Kauppapaikat oy, jonka omistaa seinäjokelainen sijoittaja Raimo Sarajärvi.

Sarajärvi ei vielä ole kertonut suunnitelmiaan Linnan suhteen, ja niihin voivat vaikuttaa myös ykköskorttelin muut omistajat. Sibeliuksenkadun puoleisen Kopin kulman omistaa paikallinen sijoittaja Seppo Vekka, Kasarmikadun puoleinen vanha Centrumin kauppakeskus puolestaan eläkevakuutusyhtiö Veritakselle.

– Meillä on ollut hyviä yhteistyökumppaneita kaupungissa. Heidän rinnalleen saamme uusia toimijoita, jotka ovat halukkaita kehittämään kiinteistöjään, toteaa Saloranta.

Linnassa ilmapiiri on vielä odottava. Kauppakeskuksen puolella toimineista yrityksistä jäljellä on enää Café Kauno. Yrittäjä Anna Malmstenin mukaan omistajavaihdos on näkynyt toistaiseksi vähän.

– Sitkeyttä nyt vain vaaditaan. Tuskin tilanne loputtomana tällaisena pysyy, sanoo Malmsten.

Elämää tuo lisää myös vanhaan Centrumiin taannoin avattu uusi kuntosali.

2. Museosta kaupungin olohuone

Hämeenlinnalainen ravintolayhtiö Tawastia Group herätti vuonna 2014 jälleen eloon Skogsterin kulman samannimisellä ravintolalla. Skogsterin kulmalla elämä vilkastuu muutenkin lähiaikoina. Kaupungintalon remontti valmistuu keväällä, mikä keskittää virkamiehet entistä tiiviimmin Raatihuoneenkadulle.

Yleisölle näkyy enemmän se, että Hämeenlinnan historiallinen museo eli nykyinen kaupunginmuseo muutti tammikuun lopussa Skogsterin kiinteistöön.

Amanuenssi Antti Krapu kertoo, että uusi perusnäyttely avataan kesäkuun 16. päivä. Näyttelytilan yhteyteen avataan vielä kaupunkilaisille käsikirjasto, jossa voi käydä lukemassa museon kokoelman kirjoja. Samaan tilaan tulee vielä oma oleskelutilansa. Perusnäyttelykin uusitaan edellistä interaktiivisemmaksi.

Kävijämäärä on optimistinen. Avauskesänä museo tähtää noin 30 000 vierailijaan.

– Pääkohderyhmämme ovat kaupunkilaiset, sanoo Krapu.

Tällä hetkellä tilat ovat vielä remontissa, mutta aikataulu pitää. Vaihtuvien näyttelyiden tilat avataan alkuvuonna 2017.

3. Lidl herätti Tavastilan

Keskustan lounaiskulmassa sijaitseva kauppakeskus Tavastila uhkasi hiljentyä samalla tavoin kuin kauppakeskus Linnakin. Saksalainen ruokakauppaketju Lidl löysi kuitenkin itselleen tilat kauppakeskuksen alakerrasta helmikuun lopussa.

Ja saatiinpa Eteläkadun päässä oleva pysäköintialue muutettua maksullisesta pysäköintikiekkoalueeksi.

Ihmisvirtojen muutoksen huomasi Poppa Joe -antikvariaattia 23 vuotta pitänyt yrittäjä Juha Tauru. Poppa Joe muutti alkuvuonna vanhalta paikaltaan Kasarmikadun ja Hallituskadun kulmasta Tavastilan kivijalkaan Kaivokadulle.

Uusi myymälä avautui huhtikuun ensimmäisenä maanantaina.

– Vanha kulma hiljentyi samalla, kun Linna tyhjeni. Täällä päin ihmisvirta tuntuu liikkuvan, Tauru sanoo.

Muuttoon vaikutti myös se, että lounaisella keskustan alueella on tarjolla maksutonta pysäköintiä enemmän kuin keskustassa.

– Moni vakioasiakas on ollut tyytyväinen, ettei tarvitse kolikkoa enää panna koneeseen. Katsotaan nyt, ei muutos voinut ainakaan huonompaan mennä, hän lisää.

4. Goodmanin nurkat ehostuvat

Kauppakeskus Goodmanin nurkalla sijainnut vanha, liki pitäen tyhjänä ollut vanha puutaloryhmä on vihdoin saamassa uuden ilmeen. Kaupungin omistama kiinteistö Turuntie 1:ssä saneerataan täysin ja muutetaan asuintaloiksi.

Rakennuskohde on suojeltu, joten vanha ulkomuoto säilyy. Samalle tontille rakennetaan vielä Raatihuoneenkadun suuntainen uudisrakennus. Kaikkiaan uusia asuntoja tontille rakentuu 27. Asuntojen on määrä valmistua kesällä 2017.

Saneerattu tontti ehostaa entisestään Raatihuoneenkadun tienoota erityisesti kauppakeskus Goodmanin suunnalta. Samalle nurkalle Goodmaniin on elämää puolestaan tuonut Verkatehtaalta siirtynyt nuorisotila, jossa käy joka ilta kymmeniä nuoria.

Tilaajajohtaja Päivi Saloranta kertoo, että keskustan ei ole tarkoitus luoda keskenään kilpailevia keskuksia vaan yksi eheä kokonaisuus. Eheyden kannalta tärkeässä osassa ovat yhdyskadut. Raatihuoneenkadun lisäksi toinen tärkeä yhdyskatu on hänen mukaansa Palokunnankatu, joka yhdistää keskustan ja Tavastilan.

– Kaupunki voi myös pienillä teoilla, kuten uusilla jouluvaloilla, saada aikaan kasvojenkohotusta, sanoo Saloranta.

5. Ravintolakatu yhdisti yrittäjät

Hämeenlinnan ravintolamaailmassa päätettiin vuoden alussa puhaltaa yhteen hiileen. Ravintoloitsijat perustivat maaliskuussa Ravintolakatu-nimisen liittouman, jonka on tarkoitus tehdä yhteismarkkintointia ja järjestää tapahtumia, joista kaikki ravintoloitsijat hyötyvät.

Mukana ovat pitkälti kaikki Raatihuoneenkadun varrella ja sen lähistöllä sijaitsevat ravintolat.

Hämeenlinnan keskustassa kilpailu yöelämän asiakkasita on kova, mutta Pub Sivutaskun yrittäjänä toimiva Maaret Korhonen luottaa alaan. Korhosen omistama Ritailan oy osti Linnankatu 1:ssä toimineen irkkubaari King’s Pubin.

Paikalla on tarkoitus avata uusi café-bar-henkinen ravintola, joka hyödyntää Linnankadun jatkeen suurta terassialuetta.

Korhosen uusi ravintola on niin ikään mukana Ravintolakadussa. Ovet on tarkoitus saada vapuksi auki.

– Tällä hetkellä tilanne on aika ristiriitainen. Toisaalta tarjontaa on liikaa ja yleinen taloudellinen tilanne on vaikea. Toisaalta kenelläkään ei ole tällä hetkellä kulta-ajat, Korhonen sanoo. HäSa

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic