Kanta-Häme

Valoa klassikon ylle

Mitä uutta sanottavaa kansalliskirjailija Aleksis Kivestä muka (1834–1872) vielä voisi olla?

Hämeenlinnalainen professori Juhani Niemi on viimeiset kolme vuotta työstänyt Aleksis Kiven kirjeiden kriittistä editiota yhdessä monikymmenpäisen asiantuntijajoukon kanssa. Häntä kysymys hymyilyttää.

– Faktat eivät ole muuttuneet, melkein kaikki mahdollinen on jo tutkittu, hän myöntää.

Pienistä yksityiskohdista kriittinen editio tuo kuitenkin lisävalaistusta jopa kotimaisen kirjallisuuden emeritusprofessorille.

– Kirjeistä käy ilmi, että Kivi seurasi aikaansa todella tarkkaan ja luki laajasti maailmankirjallisuutta ja lehtiä, Niemi kertoo.

Asianharrastajaa viihdyttävät myös esimerkiksi kriittiseen editioon liitetyt pikkutarkat kartat kansalliskirjailijan matkoista ja majapaikoista.

– Triviaahan tämä voi olla. Nyt on joka tapauksessa taustoitettu kirjeitä perusteellisemmin kuin koskaan ennen, Niemi sanoo.

Selitykset …avaavat kieltä

Suurelle yleisölle ja miksei myös tutkijoille kriittiset editiot avaavat klassikkokirjallisuutta ja klassikkokirjailijoiden elämää uudella tavalla.

Esimerkiksi Kiven kieli alkaa olla jo nykylukijoille vierasta, joten se vaatii selityksiä ja taustoittamista. Nyt teokset sidotaan omaan aikakauteensa ja ympäristöönsä.

– Selitykset, kommentit ja tausta-artikkelit auttavat lukemaan esimerkiksi näitä Kiven kirjeitä ja ne tuovat uusia näkökohtia Kiven tuotantoon, Niemi tähdentää.

Kymmenen vuoden …urakka

Aleksis Kiven kirjeiden kriittinen editio on toinen osa Suomalaisen kirjallisuuden seuran suurta Kivi-hanketta. Kriittinen editio Nummisuutareista on jo julkaistu sekä kirjana että sähköisenä versiona.

Seuraavaksi ovat vuorossa Kullervon, kolmen pienen komedian, Olviretken, runojen sekä Seitsemän veljeksen kriittiset editiot.

Juhani Niemi on ollut mukana toimitusneuvostossa jo suunnitteluvaiheesta vuodesta 2006 lähtien. Hänen päätoimittamansa kirjekokoelma julkistetaan tällä viikolla julkistamisseminaarissa Helsingissä.

Niemen työ Aleksis Kiven parissa jatkuu vielä ainakin seuraavat kolme vuotta. Koko projektin odotetaan vievän kymmenisen vuotta.

Rahoitus …pienissä osissa

Juhani Niemen mukaan esikuvina ovat olleet monet kansainväliset ja pohjoismaiset tekstikriittiset laitokset.

Esimerkiksi Norjassa Ibsenin tuotantoa tutkii kokonainen tutkimuslaitos.

– Siihen verrattuna tämä on Suomessa hyvin pientä, hän sanoo.

Kivi-hankkeessa on vain kaksi palkallista työntekijää, pari apurahoilla työskentelevää tutkijaa sekä suuri joukko kirjoituspalkkioilla työskenteleviä asiantuntijoita.

– Jatkorahoitusta haetaan koko ajan, hän kertoo. (HäSa)