Kanta-Häme

Valoa Patrian Hämeenlinnan tehtaalle: Puolustusvaliokunnan jäsenet uskovat tilauksiin

Timo Heinonen: Isoja kauppoja valmistellaan. Mirka Soinikoski: Työllisyystavoitteen pitää näkyä.
Kansanedustajat Mirka Soinikoski (vihr.) ja Timo Heinonen (kok.) pitävät molemmat tärkeinä hankintoja Patrialta. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Kansanedustajat Mirka Soinikoski (vihr.) ja Timo Heinonen (kok.) pitävät molemmat tärkeinä hankintoja Patrialta. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Kantahämäläiset puolustusvaliokunnan kansanedustajat näkevät Patrian Hämeenlinnan tehtaan tilanteen valoisampana kuin viime vuosina.

– Isoja kauppoja on valmistelussa, mutta ne odottavat yhä ratkaisua, sanoo eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Timo Heinonen (kok.).

Heinosen mukaan maavoimat ei ole jäämässä jalkoihin hankinnoissa, vaikka puolustusvoimat on tekemässä erittäin kalliita laiva- ja hävittäjätilauksia.

Sata vuodessa?

– Omatkin puolustusvoimamme hankkii uusia ajoneuvoja. Jos tämä iso kokonaisuus, jossa on mukana muitakin valtioita, toteutuu, puhutaan jopa sadan ajoneuvon toimituksista vuodessa.

– Varmaan rynnäkkökivääritkin uudistetaan, ja sekin voi tuoda tilauksia Riihimäen Sakolle.

Puolustusvaliokunnan varajäsen Mirka Soinikoski (vihr.) pitää tärkeänä, että puolustusvoimien hankintoja suunnataan omalle teollisuudelle.

– Työllisyystavoite on erittäin tärkeä asia hallitusohjelmassa. Sen pitäisi näkyä myös hankinnoissa kotimaiselta puolustusteollisuudelta.

Soinikoski toivoo, että hankinnat, joita nyt suunnitellaan, lähtevät liikkeelle.

Eduskunnan puolustusvaliokunta vieraili tiistaina Panssariprikaatissa ja Patrian Hämeenlinnan tehtaalla. Hämeenlinnan tehtaan henkilöstöä on vähennetty useilla sadoilla, sillä Patrialla on heikosti tilauksia panssariajoneuvoilleen.

Patria on viime vuosina hävinnyt eri vaiheissa kilpailuja erittäin suurista ajoneuvotilauksista. Suomen puolustusvoimat ei ole pitkään aikaan tilannut uusia panssariajoneuvoja Patrialta.

Ymmärrystä hankinnoille

Puolustusvoimien hankintamäärärahoilla on kuitenkin tarpeen tullen pidetty yllä muun muassa Sisu Auton tuotantoa.

– Kysymyksen voi perustellusti nostaa esille. On tärkeää, että (Patrian) osaaminen säilyy. Se pitää säilyttää, Heinonen sanoo.

Heinosen mukaan jälkiviisaasti voidaan sanoa, että toisenlaisia ratkaisujakin olisi voitu tehdä. Hän ymmärtää kuitenkin, että eräät ajoneuvohankinnat ulkomailta olivat Suomelle edullisia.

Heinonen uskoo, että turvallisuuspoliittisen tilanteen heikentyminen auttaa Patriaa vientikaupoissa. Euroopassa useat valtiot keskittyivät vain kriisinhallintaan, mutta nyt ne varautuvat sotaan.

– Kun nyt varaudutaan, kaikkialla nousee esille, miten joukot saadaan nopeasti pisteestä A pisteeseen B.

Samalle viivalle

Patria Landin johto on viime aikoina korostanut, että kansainvälisiin kauppoihin liittyy yhteistyö ja politiikka.

– Onko niin, että muut vaativat hankinnoissaan meitä enemmän. Meidän pitäisi pelata samoilla panoksilla kuin muutkin, Soinikoski vaatii.

Hän kuuluttaa hankintoihin nykyistä tiiviimpää kansainvälistä yhteistyötä.

Heinonen epäilee, että puolustusliitto Naton jäsenmaat ostavat mielellään puolustustarvikkeita toisesta Nato-maasta.

– Patrian on osoitettava ostajille, että se vastaa myös tuotteiden elinkaaren huollosta. HÄSA