Kanta-Häme

Valoa vanhuksille, lapsille ja pimeyteen

 

Lucia-kulkue on muodostunut kaupungin yläkoulujen perinteeksi, johon ei tarvitse maanitella vapaaehtoisia neitoja.
 
 
– Eivätkö olleetkin kauniita? Aivan ihania!
 
Ihastuksen huokaukset purkautuvat Sisälähetyksen palvelukeskuksen Olokolon saliin kokoontuneiden ikäihmisten huulilta, kun Kaurialan yläkoulun Lucia-kulkue jatkaa kierrostaan vuodeosastoille.
 
– Tämä on hyvä perinne ja minulle hyvin tuttu, kun oma opettajatyttäreni on myös näitä neitoja harjoituttanut. Lucia tuo mukanaan joulun tunnelman, hän on köyhien ja sokeiden viestintuoja, kuvailee Marjatta Helin.
 
Hän on käynyt seuraamassa Lucia-kulkuetta Sisälähetyksessä jo useamman vuoden ajan.
 
– Aina tulen tänne. Nyt oli vielä orkesterikin mukana! Helin kehuu.
 
Valinta arpajaispolitiikalla
Hämeenlinnan useissa yläkouluissa on jo pitkät Lucia-perinteet, ja kulkueet käyvät ilahduttamassa ihmisiä esimerkiksi monissa hoiva- ja päiväkodeissa.
 
Kaurialassa Lucia istuu kätevästi myös osaksi ruotsin kielen opetusta. Tänä vuonna kuoro esitti kaikki laulut ruotsiksi seitsemännen luokan valinnaisen musiikin opiskelijoiden hienosti säestämänä. Kulkueen valkoisiin pukeutuneet neidot puolestaan valikoidaan perinteisesti yhdeksäsluokkalaisten joukosta.
 
– Tulijoita olisi paljon enemmän kuin voidaan ottaa. Kulkueen maksimikoko on käytännön syistä 20 tyttöä, ja useimpina vuosina halukkaita on noin nelisenkymmentä, kertoo kieltenopettaja Sari Kalliovaara-Niemi.
 
– Arpajaispolitiikalla joudutaan siis menemään, opettaja lisää.
 
Tämän vuoden varsinaiseksi Lucia-neidoksi valikoitui Anna Majuri.
 
– Valinta tuli vähän yllätyksenä… Mutta tästä tulee hirveän hyvä mieli, varsinkin kun käymme täällä koulun ulkopuolella, päivä- ja vanhainkodeissa.
 
– Lucian tehtävänä on tuoda iloa ja valoa. Ja viesti siitä, että kaikki ovat muistamisen arvoisia, Majuri määrittelee.
 
Liian raaka tarina lapsille
Kaurialan yläkoulun Lucia-kulkue alkoi koulun yhteisestä aamunavauksesta, jossa luettiin marttyyrin traaginen ja väkivaltainenkin tarina.
 
Päiväkodissa esitettiin pelkästään laulut, koska silmien puhkominen ja muu silpominen saattaa olla liikaa pienille lapsille.
 
Sisälähetyksessä Lucia-kulkue on toiminnanohjaaja Vuokko Syvännön mukaan vuosi vuodelta odotettu vieras.
 
– Meillä on ilahduttavan paljon tapahtumia, lähes joka päivä jotakin. Tiernapojatkin tulevat vielä tuosta Myllymäen koululta.
 
– Kannatamme sukupolvien välistä keskustelua ja on huomattu, että paljon on jakamisen paikkaa, Syväntö sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic