Kanta-Häme

Valoisaa musiikkia Suistolla

Kalle Ahola teki viiden vuoden tauon jälkeen sooloalbumin, jonka biisit syntyivät auringon alla.

Laulaja ja lauluntekijä Kalle Ahola keikkailee pitkästä aikaa ilman comebackin tehnyttä Don Huonot -yhtyettä.

Hänen edellinen soololevynsä ilmestyi viisi vuotta sitten, eli siihen liittyneestä kiertueesta on jo aikaa.

Hämeenlinna on Aholalle tuttu paikka muun muassa siltä ajalta, kun Kissan kuolema -elokuvaa kuvattiin Harvialan koulukodissa vuonna 1993. Ahola esitti elokuvassa toista pääosaa.

Suisto-klubi on kuitenkin hänelle uusi tuttavuus.

– Kun kuulin keikasta, tutustuin Suiston verkkosivuihin. Se näyttää juuri sopivalta paikalta jengille, joka rakastaa musiikkia ja haluaa keskittyä sen kuunteluun.

Ahola tulee Suistolle triokokoonpanolla, eli mukana ovat hänen itsenä lisäksi Arttu Takala ja Varre Vartiainen. Luvassa on viikko sitten julkaistun albumin Valo jota hengitän biisejä ja lisäksi musiikkia aiemmilta vuosilta, myös Don Huonoilta.

– Triokeikat antavat mahdollisuuden spontaanimpaan otteeseen. Kappaleet voi valita tilan ja päivän tunnelman mukaan. Kun ollaan liikkeellä koko bändin kanssa, biisilista on lyötävä tarkemmin lukkoon etukäteen, Ahola sanoo.

Tuoreen levyn kappaleet syntyivät Aholan mukaan kaksi vuotta sitten Atlantin rannalla Suomen talvea paossa. Yksi ensimmäisistä oli albumin nimikappale, ja se määritteli muiden kappaleiden tunnelman.

– Syntyi levy, joka kertoo valosta. Sen etsimisestä, kadottamisesta ja löytämisestä, Ahola kuvaa.

Levy valmistui jo viime marraskuussa, mutta sen julkistaminen pimeimpään vuodenaikaan ei tuntunut hyvältä ajatukselta. Siksi päätettiin odottaa kesää ja valoa.

Kalle Ahola tiedetään myös kovaksi jalkapallofaniksi. Onko kesäkiertueen aikataulu soviteltu pian alkavien jalkapallon MM-kisojen mukaan?

– No ei varsinaisesti, mutta sen verran urheiluhulluja suomalaiset ovat, ettei välierien ja loppuottelun kanssa kannata kilpailla, silloin ei kukaan käy keikoilla. Ja kiinnostavat ne pelit tietysti itseäkin, Ahola vastaa nauraen.

Aholan mukaan kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan touhut ovat nykyään niin arveluttavia, että mielenkiinto MM- ja EM-kisoja kohtaan on ainakin vähän hiipunut.

– Mutta seuraan kyllä silti myös huippujalkapalloa, varsinkin Espanjan La Ligaa. Aiemmin keväällä olin katsomassa Copa den Reyn loppuottelun Madridissa. Vastakkain olivat Barcelona ja Sevilla, ja tunnelma oli todella hieno.

Aholan mukaan suurtapahtumien järjestelyissä voisi meillä ottaa mallia esimerkiksi juuri huippujalkapallosta.

– Noissa peleissä on palkattu riittävästi väkeä huolehtimaan siitä, että kaikki sujuu hyvin. Suomessa esimerkiksi festareilla mennään minimityöntekijämäärällä ja sitten ihmetellään, kun järjestelyt eivät toimi ja tulee kielteistä palautetta. HÄSA

Kalle Aholan ”Valo jota hengitän” -kiertue Hämeenlinnan Suisto-klubilla perjantaina 8. kesäkuuta. Showtime kello 22.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic