Kanta-Häme

Valoisat illat houkuttavat –  Tuoreen tutkimuksen mukaan vain viidennes suomalaisista haluaisi pysyvän talviajan

Suomen Latu on ilmaissut huolensa pysyvän talviajan vaikutuksesta suomalaisten ulkoiluun ja liikunnalliseen aktiivisuuteen, koska aktiiviliikunta painottuu iltapäiviin ja alkuiltaan.
Suomen Latu on ilmaissut huolensa pysyvän talviajan vaikutuksesta suomalaisten ulkoiluun ja liikunnalliseen aktiivisuuteen, koska aktiiviliikunta painottuu iltapäiviin ja alkuiltaan. Arkistokuva

Vain viidennes suomalaisista haluaisi pysyvän talviajan, ilmenee Suomen Ladun teettämästä tuoreesta kyselytutkimuksesta. Vastaajista 43 prosenttia vaihtaisi pysyvään kesäaikaan. Kolmannes vastaajista pitää molempia vaihtoehtoja sopivina.

–  Kun puhutaan vain pysyvästä kesä- ja talviajasta, sen käytännön vaikutuksia päivittäiseen elämäämme on hankala ymmärtää. Siksi halusimme viedä kysymyksen käytännön tasolle, Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson kertoo tiedotteessa.

Taloustutkimuksen toteuttamassa tutkimuksessa vastaajalta kysyttiin, haluaisiko hän kiinteän aikajärjestelmän tuovan lisää valoa iltapäiviin ja iltoihin vai aamupäiviin ja aamuihin vai onko asialla hänelle väliä.

–  Pysyvä kesäaika tarkoittaa jopa 130 valoisampaa tuntia iltapäiviin ja iltaan vuodessa, ja niillä on vastaajille selkeästi väliä, Karlsson sanoo.

Suomen Latu on ilmaissut huolensa pysyvän talviajan vaikutuksesta suomalaisten ulkoiluun ja liikunnalliseen aktiivisuuteen, koska aktiiviliikunta painottuu iltapäiviin ja alkuiltaan.

Tutkimukseen vastasi tuhat ihmistä. Puhelinhaastattelut tehtiin viikoilla 43 ja 44, joiden välisenä viikonloppuna siirryttiin kesäajasta talviaikaan.

Tuoreen tutkimuksen tulos poikkeaa esimerkiksi oikeusministeriön vuosi sitten Ota kantaa -palvelussa toteuttamasta kyselystä. Tuossa kyselyssä pysyvän talviajan kannalle kääntyi 52 prosenttia vastaajista. Vastauksia saatiin kaikkiaan yli 670  000, mutta vastauksista suuri osa jouduttiin hylkäämään havaittujen robottivastausten takia.

EU:ssa päätöksenteko kellojen siirtelystä on jumissa erimielisyyksien takia.

Asiasanat

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic