Kanta-Häme

Valokuidusta toivotaan lääkettä Oitin taajaman kuihtumiseen

Kylänraitin tyhjenevät tilat kelpaisivat muuksikin kuin varastotilaksi, jos yrittäjille olisi tarjota valokuituyhteydet.

– Meiltä puuttuu valokuitu. Niin kauan, kun se puuttuu, yritykset eivät innostu Hausjärvestä tai Oitista sijoituspaikkana. Nopeat yhteydet ovat nykypäivänä välttämättömiä, sanoo Hausjärven yrittäjien tiedotusvastaava Kyösti Laitinen.

Kuituyhteydet ovat koko Kanta-Hämeessä heikot, mutta se ei lohduta Oitissa, jonne tarvitaan kipeästi paitsi uusia asukkaita myös uusia yrityksiä työpaikkoineen. Kyösti Laitinen epäilee, että kunnan markkinointi hyvänä paikkana yrityksille lähtee liikkeelle, kun yritysalueille saadaan kuitu.

– Asiasta on puhuttu kunnan elinvoimatoimikunnassa, mutta puuhamiehiä ei ole vielä löydetty. Siihen tarvitaan asiaan heittäytyvä ja työtä pelkäämätön vapaaehtoinen. Kun sellainen löytyy, rahoitukseen on tiedossa tukea, Laitinen toteaa.

 

Ajatus kuituosuuskunnan kokoamisesta innostaa Oitin seudun kyläyhdistyksen puheenjohtajaa Jaana Viitalaa. Hän kertoo yhdistyksen taistelevan kylän elvyttämisen eteen järjestämällä yhteisiä tapahtumia, mutta isoa ja kaikkia liikkeelle saavaa juttua ei oikein ole vielä löytynyt.

– Ei varmaan ole kuoleva kylä, pistämme vahvasti kampoihin, napauttaa Jaana Viitala ja tekee kaikkensa kylän eteen Oitin seudun kyläyhdistyksen puheenjohtajana.

– Tämä kuitu on nyt sellainen. Lähdemme ehdottomasti yrittäjien kanssa yhdessä laittamaan verkot veteen, että löydetään sopivat it-nörtit. Yksin ei kenenkään tarvitse kantaa vastuusta eikä tehdä jalkatyötä, siitä pidetään huolta. Monni on hyvä esimerkki. Sinne saatiin Kuitu16 eli osuuskunta ja yhteydet.

Kun kuituhanke lähtee liikkeelle ja osuuskunta saadaan perustettua, kunnanjohtaja Pekka Määttänen lupaa myös kunnan olevan hankkeessa mukana. Kunta rahoitti Monnin kuitua 70 000 eurolla ja Määttänen lupaa yhtä hyvää tukea myös muille osuuskunnille.

 

 

Kuidun puute ei selitä koko yhtälöä, joka on vienyt 10 vuoden aikana Oitin raitilta palvelun toisensa jälkeen.

Rapistuvat nurkat pilaavat taajaman ilmettä.

Osuuspankki sulki ovensa syyskuussa Oitissa pian sen jälkeen, kun K-marketiksi muuttunut Valintatalo lakkautettiin. Molemmat iskut olivat kylällä kovia, vaikkakin pankkiin Riihimäelle pääsee kerran viikossa ilmaisella kyydillä.

Erityisesti kaupan katoaminen harmittaa perheenäitiä.

– Meillä on enää yksi kauppa jäljellä. Kun sieltä puuttuu jotakin, joudumme lähtemään Järvelään tai Riihimäelle, odottamaan seuraavaan päivään tai olemaan ilman tarvitsemaamme tavaraa. Kyllä kylällä pitäisi olla toinen kauppa ja jos sillä olisi lihatiski, se auttaisi myös menestymään, uskoo Jaana Viitala.

Kaupan menetys kaivelee myös kunnanjohtajaa, joka vakuuttaa jatkuvasti houkuttelevansa eri yhteyksissä kauppiaita Oitissa tyhjänä seisoviin tiloihin. Tulosta ei vielä ole tullut, mutta Määttänen on toiveikas.

 

Kun Pekka Määttänen aloitti kunnanjohtajan tehtävissä, hän otti Hausjärven elinkeinoasioiden hoidon tehtäväkseen. Hän vastaa myös kunnan markkinoinnista.

– Sijainti on hyvä, mutta meidän taajamiemme väestöpohja ei riitä palvelualan yrityksille. Jos keskustaajamassa oli 8000 asukasta, meillä olisi täällä vaikka mitä. Nyt meillä on neljä liian pientä taajamaa. HäSa

KOMMENTTI: Ei mikään kuollut kylä

Oitin katukuva on näivettynyt pikkuhiljaa, lähes huomaamatta. Yrittäjä toisensa jälkeen on lopettanut, jäänyt eläkkeelle tai siirtynyt muualle. Valtio on vienyt palvelunsa jo ajat sitten verkkoon, jollei ole yksityistänyt tai keskittänyt kaupunkeihin.

Vaikka kylän viimeisen pankin, Osuuspankin, lähtö Oitista oli isku, eniten asukkaita harmittaa elää yhden kaupan varassa. Jollei ole kilpailua, valikoima ja jopa tavaramäärä tahtoo olla suppea.

Oitti voi näyttää kuolleelta paikkakunnalta, mutta asukkaat ovat toista mieltä. Kun Jaana Viitala sanoo, ettei missään vaiheessa ole halunnut lähteä muualle asumaan, uskon häntä. Asuin Oitissa lähes 30 vuotta, joten tiedän.

Kun asuu maaseudulla, tosiasia on, ettei optikkoa, kenkäkauppaa tai kännykkäliikettä tarvitse kovin usein. Ne löytyvät kyllä, ja usein jo verkosta. Arjen pyörittäminen on kivaa, kun on hyvä ruokakauppa, pääsee ulkoilemaan, retkille, laduille, rannoille, salille, kyläilemään ja silloin tällöin nauttimaan urheilukisoista, markkinoista ja myyjäisistä.

Ei ihmeitä siis.

Päivän lehti

21.1.2020