Kanta-Häme

Valokuitu saapuu Lopelle – Kunta vetää kaapelin kunnan etelärajalta kirkonkylään saakka

Järventaustan kylä pääsee katveesta jo syksyllä. Koko kunnan valokuituverkon suunnittelu etenee, mutta on vielä lähtökuopissaan.
Valokuitutyömaa. Arkistokuva. Kuva: Pekka Ruissalo
Valokuitua päästään vetämään Janakkalaan parhaassa tapauksessa vielä tämän vuoden aikana. Kuvituskuva on Jokioisista.

Koko kunnan valokuitutavoite etenee vauhdilla Lopella. Kunta päätti vetää kuitukaapelin Lopen etelärajalta maantie 132:n vartta pitkin Läyliäisten kautta kirkonkylään.

Kuitu vedetään yhteishankkeena Elisa oyj:n kanssa Elisan oman valokuitukaapelin kanssa samaan kaivantoon. Kunta käyttää kuituhankkeisiin varatut 250 000 euroa hankkeeseen.

– Meillä ei ole vielä koko kunnan kattavaa suunnitelmaa, mutta sitä työstetään koko ajan valokuitutyöryhmässä. Mielestäni järkevin tapa olisivat kyläkuituosuuskunnat, mutta myös muita toteutustapoja selvitellään, kertoo kunnanjohtaja Mikko Salmela.

Elisa vetää Lopelle valokuitukaapelin yhtiön mobiiliyhteyksiä ja tukiasemamastoja varten. Siihen kaapeliin ei kunnan eikä yksityisten ole mahdollista liittyä eikä siitä jaeta valokuituyhteyksiä.

Ensimmäinen kyläkuitu saadaan ehkä vielä tämän vuoden aikana toimintaan, kun Järventaustan kuituosuuskunnan iso ponnistus valmistuu. Osuuskunnan puuhamies Esko Leino kertoo, että toteutuksesta on jo allekirjoitusta odottavat sopimukset sekä Elisan että Telian kanssa.

– Kun Lopen kunta hyödyntää Elisan kuitua varten tehtävää kaivantoa, mekin pääsemme samaan kaivantoon 1,5 kilometrin matkan verran, Esko Leino sanoo.

Järventaustan kuitua saadaan vedettyä Läyliäisistä Mustinsuontietä pitkin lähes 10 kilometrin matkan verran. Leino selittää, että kuitu lasketaan samaan kaivantoon Telian kuidun kanssa. Geologinen tutkimuskeskus vetää omaan käyttöönsä Telialta tilaamansa valokuitukaapelin.

Järventaustan kyläkuituosuuskunnan kuituun on ilmoittautunut satakunta kiinnostunutta liittyjää, joista suuri osa on alueen kesämökkiläisiä.

– Kylämme on katvealuetta, jolla sekä kännykän että netin käyttö on ollut hankalaa. Kuitu helpottaa sekä television katselua, viihdekäyttöä että etätyöskentelyä. Liittyminen maksaa 2350 euroa, mutta helpottaa vuosikymmeniksi elämää, Esko Leino toteaa.

Vaikka odotettu ”kiinteä langaton” 5G on tulossa, siitä ei tule olemaan hyötyä Järventaustan kaltaisilla kylillä ilman valokuituyhteyttä. 5G tarvitsee hyvin tiheän tukiasemaverkoston, joille operaattorit vetävät valokuidun. Tukiasemat toimivat taajamaolosuhteissa, mutteivät harvaan asutuilla seuduilla.

Kunnan valokuitu tulee avaamaan myös Läyliäisten kylälle mahdollisuuden oman valokuituosuuskunnan perustamiseen. Urakka ei ole helppo, joskin Järventaustan kylässä koko hanke näyttää onnistuvan 1,5 vuodessa.

Kunnanjohtaja Mikko Salmela toivoo, että muiltakin kyliltä löytyy asialle yhtä omistautuneita ja talkoohenkisiä puuhamiehiä kuin Järventaustan kylästä. Näin pystytään hyödyntämään valtion myöntämät 70 prosentin tuki kustannuksiin ja saamaan kunnalta vielä 10 prosentin lisätukiosuus. HäSa