Kanta-Häme

Valokuitu toi terävän kuvan ja käyttövarmuuden

Pannujärvellä asuvat tyytyväiset, valokuituyhteydellä viihteen ja tiedon valtaväylään kytketyt Kauppiset.

– Verkossa voi olla samaan aikaan minun, pojan, likan ja emännän puhelimet, tabletti, televisio, tietokone ja Playstation, eikä kertaakaan ole ollut pienintäkään ongelmaa, Tuuloksen vuodenvaihteessa valmistuneeseen valokuituverkkoon liittynyt Tommi Kauppinen kertoo.

Kauppisen mukaan ennen Tuuloksen tietoverkko-osuuskunnan toteuttamaa valokuituverkkoa internetin käyttö oli Pannujärvellä nopeimmallakin tarjolla olevalla yhteydellä takeltelevaa.

– Kaikki oli yhtä puuroa, jos yritti pitää useampaa laitetta kerrallaan kytkettynä.

Valokuitu on helpottanut hommia myös Kauppisen työpaikalla Herkkumaassa.

– Esimerkiksi suurten tiedostojen toimittaminen mainostoimistolle on nyt helppoa.

Tavoiteltua enemmän liittymiä

Valokuituverkon rakennuskustannukset olivat osuuskunnan osalta noin 1,2 miljoonaa euroa.

Rakennuskustannukset alittuivat budjetoidusta 20 prosentilla. Valokuituliittymä on vedetty tai varaussopimus on tähän mennessä tehty 338 talouteen. Kustannusten alitus ja liittymämaksujen kertymän ylitys tekivät yhdessä sen, ettei osuuskunnalle jäänyt rakentamisen jälkeen velkaa lainkaan.

– Jatkoa ajatellen tämä on hyvä asia, koska käyttöliittymämaksut pysyvät jatkossakin kohtuullisina, valokuituhankkeen veturi Kari Kaloinen kertoo.

Valokuitukaapelin vetämisen yhteydessä Syrjäntaan ja Pannujärven kaava-alueille saatiin sähköliittymät valokuitukaivantoon. Yhteistyö Elenian kanssa mahdollisti sähköjohtojen osittaisen maakaapeloinnin.

Samalla Hämeenlinnan kaupunki uudisti alueiden valaistusta vetämällä sähköjohdot yhteiseen kaivantoon. Yhteistyöllä saavutettiin 80 000 euron säästö osuuskunnalle.

Uusia liittymäsopimuksia ensi kesänä

Valokuituyhteyden rakentamisen ja osuuskunnan jäsenyyden hinta on yhteensä noin 2000 euroa osakkaalta. Lisäksi verkkoon liittyneille tuli maksettavaksi valokuidun vetäminen oman tontin rajalta tupaan asti ja yhteyslaitteiden hankita.

Noin sadan megan kaistan kuukausimaksu on jatkossa noin 40 euroa kuukaudessa.

– Maksan sen hymyssä suin. Olen käyttänyt yhteyden suomat mahdollisuudet hyväkseni ja hankkinut esimerkiksi ip-television kaikilla herkuilla, Tommi Kauppinen toteaa.

Runkoverkko ulottuu nyt varsin laajalle Tuuloksen alueella. Tietoverkko-osuuskunta on varautunut myös uusiin liittymiin.

– Kaava-alueilla vedettiin valmiiksi kaapelit tonttien rajalle yhteiskaivuun yhteydessä, Kari Kaloinen kertoo.

Uusien liittymien maksut määritellään kevään kuluessa. (Häsa)

Menot