Kanta-Häme

Valokuituverkko tiedossa koko Tuulokseen

Tuuloslaisille on luvassa nopea sadan megan valokuituverkko, jos vähintään noin 300 käyttäjää sitoutuu Tuuloksen tietoverkko-osuuskunnan osakkaiksi. Valokuituverkon omistaa osuuskunta. Toisena vaihtoehtona olisi voinut olla osakeyhtiö.
 
– Osuuskunnan etuihin kuuluu, että jokaisella jäsenellä on yksi osuus ja yksi ääni osuuskunnan kokouksissa. Osuuskunta on myös voittoa tavoittelematon omistajataho eli se toimisi kaikkien tuuloslaisten hyväksi. Tämä on kansalaistoimintaa parhaimmillaan, sanoo osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Kari Kaloinen.
 
Osuuskunta sai yli miljoona euroa EU-rahaa valokuituverkon rakentamiselle.
Käytännössä valokuituverkko tarkoittaa tiedonkulun huimaa nopeutumista joka puolella Tuulosta.
 
Nykyinen, taajamien ulkopuolella oleva, kahdeksan megan kuparilankaverkko on auttamattoman hidas.
 
– Esimerkiksi yhden kuvan lähettäminen kestää sen verran pitkään, että siinä ajassa ehtii käydä vaikka kahvilla. Valokuitu laittaa suuretkin tiedot eteenpäin hujauksessa, kuvaa Kaloinen.
 
Kaikille  sama hinta
Liittymän hinnaksi tulee 1790 euroa, mutta osuuskunta joutuisi silti ottamaan hieman velkaa verkon rakentamiskuluihin. Noin 400 jäsenen liittymismaksuilla ja EU-rahalla katettaisiin kaikki kulut.
 
Runsaan miljoonan EU-raha kattaa noin 60 prosenttia 2,2 miljoonan euron kustannuksista. Loput kustannukset 720 000 euroa on tarkoitus kattaa liittymämaksuilla ja mahdollisilla tuilla.
 
– Hinta olisi sama joka kolkassa Tuulosta, koska hintojen eriyttäminen verkon käyttäjän sijaintipaikan mukaan olisi aika mahdotontakin, sanoo Kaloinen.
 
Vuosi sitten keväällä tehdyn kyselyn mukaan osuuskuntaan olisi halukkaita liittyjiä noin 350.
 
– Moni ilmoitti halukkuutensa, jos hinta on sopiva.
 
EU-tuki edellyttää, että verkko on rakennettu ensi vuoden loppuun mennessä.
 
– Tarkoitus on aloittaa auraus- ja kaivutyöt huhtikuussa ja valmista pitäisi olla marraskuussa.
 
Liittymäsopimukset mieluusti syyskuussa
Liittyminen osuuskunnan jäseneksi on helppoa, koska sen voi halutessaan tehdä samalla liittymäsopimuslomakkeella.
 
Liittymäsopimukset voi tehdä syys-lokakuun aikana joko netissä tai kotitalouksiin lähetetyillä lomakkeilla. Täytetyt lomakkeet voidaan jättää joko Tuulosen postitoimistoon tai Tilituuloksen konttoriin.
 
Marraskuun alussa alkaa verkon rakentamisen lopullinen suunnittelu tehtyjen liittymäsopimusten pohjalta. Tekemällä sopimuksen nyt varmistetaan liittymiin ELY-keskuksen täysimääräinen tuki. Myös liittymä- ja kaivutyöt on edullisinta tehdä tässä vaiheessa yhteishankkeena.
 
EU-tuen ja hankintalainsäädännön vaatima rakennusurakan suorittajan kilpailuttaminen on alkanut. Urakkasopimus on tarkoitus allekirjoittaa marraskuun alussa.
 
Alustavan suunnitelman mukaan aurauksella tai kaivulla maahan upotettavan verkon kokonaispituus on 135 kilometriä. Kaapelit asennetaan vähintään 70 sentin syvyyteen pääasiassa teiden vieriin. Yhden koneyksikön lasketaan kesän aikana suoriutuvan 100 kilometrin työstä. Täten Tuuloksen alueella työskentelee ensi kesänä kaksi konetyöryhmää.

Päivän lehti

21.1.2020