Kanta-Häme

Valot, kamera, leikkaus!

– Sano se vielä uudestaan?

– Nyt kaikki töihin!

Moniammatillinen tiimi kokoustaa Kanta-Hämeen keskussairaalan rintasyöpäpotilaiden tilanteesta ja televisiokuvaaja Italo Moncada pyytää vielä toistamaan parhaat repliikit. Taustalla pyörivät kuvat mammografioista.

Elossa 24h -sarja nähdään televisiosta tammikuun alussa. Sen kaikki jaksot on kuvattu samana päivänä eri puolilla Suomea.

Ohjelman ideana on kertoa tosielämän tarinoita potilaista, heidän läheisistään ja heitä hoitavasta henkilökunnasta. Tämä tehdään kuvaamalla julkista terveydenhuoltoa 24 tunnin ajan.

Kokouksen jälkeen kuvaaja siirtyy lääkärien ja hoitajien mukana leikkaussaliin. Siellä valmistellaan rintasyöpäleikkausta.

Kirurgi Kati Kortelainen leikkaa tottuneesti vaikka kamera käy. Ympärillä on neljä muuta ammattilaista.

– Vähän piti miettiä tavallista tarkemmin mitä sanoo, Kortelainen sanoo kun potilas on viety heräämöön.

Tavallisesti leikkaussalissa voidaan puhua aivan arkisistakin asioista: lapsista, harrastuksista ja uutisista. Tv-kameran edessä näistä aiheista ei haluttu jutella, mutta itse leikkaus sujui täysin suunnitellulla tavalla.

– Valitettavan monella on tästä alasta kovin negatiivinen kuva, mikä taas ei vastaa todellisuutta. Päivystyksessä joutuu joskus odottamaan pitkään, mutta Suomessa on oikeasti yksi maailman parhaista terveydenhuolloista.

Kortelainen kertoo, että rintasyöpäkirurgia on tullut valtavasti eteenpäin parissa vuosikymmenessä.

– Syy, miksi suostuin ohjelmaan on se, että se tulee Yleltä, joten luotan että se on laadukas ohjelma. Samalla saadaan positiivista julkisuutta terveydenhuollolle.

Potilaalta leikatut vartijaimusolmukkeet lähetetään jo heti leikkauksen aikana patologi Marie Lavander-Jokisen tutkittaviksi. Tv-kamerat seuraavat myös patologin työtä.

Lavander-Jokinen valitsi alansa jo pikkutyttönä.

– Moni luulee, että patologit tutkivat vain ruumiita. Patologien työ on kuitenkin tutkia ihmisten kudos- ja solunäytteitä. Oikeasti työstäni vain viisi prosenttia liittyy ruumiinavauksiin.

Ohjelmassa nähtävältä potilaalta Lavander-Jokinen on tutkinut jo aiemmin pienet näytteet. Patologi on mukana hoitoketjussa monessa kohtaa.

– Tämä ohjelma on todella tarpeellinen. Moni ei ehkä ymmärrä, että leikkauksessa on kirurgien lisäksi aina mukana monta muutakin ammattilaista ja kyseessä on monen eri alan yhteistyö. Ohjelma on myös siitä hyvä, että se näyttää miten hyvää työtä niin monessa sairaalassa tehdään.

Lavander-Jokinen kertoo, että Kanta-Hämeen keskussairaalassa leikataan satoja rintasyöpiä vuodessa.

– Jos sote-ratkaisut menevät nyt kaavaillulla tavalla, se on potilaille suuri heikennys.

Keskussairaalan palvelutuotantojohtaja Petrus Kukkonen kertoo, että vapaaehtoiset lääkärit ja potilas löytyivät yllättävän helposti. Ohjelman kaikissa kuvaustilanteissa kuvattavilta on pyydetty lupa.

– Suomen keskussairaaloissa on valtavan paljon osaamista. On hyvä, että se näytetään, Kukkonen sanoo,

Tuottaja Eeva Rantanen kertoo, että ohjelman formaatti on lähtöisin Britanniasta, ja Norjassa ohjelmasta on valmistunut jo kolme tuotantokautta. Ohjelman tekee Ylen TV1:lle ITV Studios Finland.

– Tavoitteena on dokumentaarinen sarja täynnä erilaisia tarinoita.

Suuri osa kuvaajista työskentelee 10–12 tuntia, mutta osa on mukana koko 24 tuntia vuorokaudesta. HÄSA

Elossa 24h lähetetään Yle TV1-kanavalta viikon aikana alkaen tammikuun ensimmäisestä päivästä 2017.