fbpx
Kanta-Häme

Vältä suruliputuksen tavallisimmat virheet

Helatorstaina vietetään presidentti Mauno Koiviston valtiollisia hautajaisia ja koko maassa on suruliputus.

– Sanotaan, että suruliputuksessa lippu on aina puolitangossa. Oikeasti se ei ole tangon puolivälissä, vaan hieman sitä ylempänä, kertoo Suomalaisuuden liiton toimistonhoitaja Sini Mero.

Kun lipun alareuna on tangon puolivälissä, on suruliputus nostettu oikein. Käytännössä lippua lasketaan noin kolmasosan verran alaspäin salon huipulta katsoen.

– Suoraan alhaaltapäin lippua nostaessa oikeaa korkeutta on vaikea arvioida. Kannattaakin käydä katsomassa kauempaa, milloin lippu on oikeassa paikassa, Mero neuvoo.

 

Lippua ei myöskään pidä nostaa suoraan puolitankoon.

– Aina kun lippu nostetaan salkoon tai lasketaan sieltä, se käy huipun kautta.

Kun suruliputusta nostetaan, lippu pitäisi ensin kohottaa huipulle, pitää sitä siellä 1–2 sekuntia ja sitten laskea noin kolmasosan salon pituudesta alaspäin. Sama pitäisi toistaa kun lippu lasketaan.

 

Koiviston hautajaisliputuksessa lippu ei kuitenkaan pysy puolitangossa koko päivää, vaan se nostetaan kello 17.30 täyteen salkoon, jossa se liehuu kello 21 asti.

– Lippu antaa täydessä salossa vainajalle viimeisen tervehdyksensä, kertoo Mero.

Yleinen tapa on, että hautajaisten suruliputuksessa lippu nostetaan täyteen salkoon heti vainajan siunauksen jälkeen, mutta nyt valtioneuvoston kanslia on päättänyt, että se nostetaan vasta muistotilaisuuden jälkeen kello 17.30.

– Kun kyse on hautajaispäivän liputuksesta, suruliputus alkaa kello 8 aamulla, sanoo Mero.

Lipun laskun aika on määrätty perinteisen liputussäännön mukaan: lippu laskee joko auringon laskiessa tai viimeistään kello 21. HÄSA

 

 

Menot