fbpx
Kanta-Häme

Vältä teiden juhannussuma – Matkusta keskiviikkona tai vasta perjantai-iltapäivänä

Selkeä sää vauhdittanee liikenteen sujumista keskikesän juhlaviikonloppuna.
Juhannusliikenteen odotetaan olevan vilkkaimmillaan torstaina iltapäivällä ja illalla. Arkistokuva: Nea Ilmevalta

Juhannusliikenne lisääntyy torstaista alkaen puolilta päivin. Ruuhkahuippua ennustetaan samalle päivälle kello 16–17, kertoo Tampereen tieliikennekeskuksen liikennepäivystäjä Marko Kolattu.

–  Myöhäisiltapäivän lomalle menijät tosin sekoittuvat osittain paikalliseen työmatkaliikenteeseen ja marketeissa kävijöihin, Kolattu huomauttaa.

Torstain tiivis menoliikenne kestää iltakahdeksaan saakka ja jatkuu edelleen perjantaina puoleenpäivään saakka.

Ajosää suotuisa, tietöistä ei viivettä

Juhannukselle odotetaan hyvää ajokeliä. Myöskään erityisten rakennustöiden ei odoteta hidastavan tieliikennettä.

Ruuhkat ovat todennäköisiä Nelostiellä Heinolasta Jyväskylään ja Viitostiellä Heinolasta Mikkeliin ja Varkauteen. Nopeudet hidastuvat myös Tampereella Atalan kaupunginosan kohdalla, kun mennään Oriveden kautta Jyväskylän suuntaan. Tiet muuttuvat näille osuuksille nelikaistaisista kaksikaistaisiksi, mikä aiheuttaa sumaa.

Eräs ruuhkaosuus on saaristotie Kustaviin ajettaessa, kun lautalle on menijöitä.

Jyväskylästä pohjoiseen ajettaessa liikenne hajaantuu ja tilanne helpottuu.

–  Pohjoiseenkin päin liikennettä on, mutta ruuhkahuiput eivät ole odotettavia, mikäli tilanteeseen eivät vaikuta liikenneonnettomuudet. Jonoja voi silti syntyä ja vauhti hidastua väliaikaisesti, Kolattu toteaa.

Sunnuntain paluuliikenne sujuu menoliikennettä nopeammin, sillä osa mökille lähtijöistä jää juhannukselta loman viettoon.

–  Paluuliikenteen ruuhkaosuudet ovat samoja kuin menomatkoilla, esimerkiksi myös Viitostiellä Kuortin kohdalla on madeltu useita kilometrejä kävelyvauhtia.

Junissa kesän vilkkainta aikaa

Juhannusviikon juniin odotetaan tänä vuonna VR:n palvelujohtaja Piia Tyynilän mukaan noin 230  000 matkustajaa, joista noin 130  000 nousee junan kyytiin viikonlopun aikana. Suosituimpia ovat reitit Helsingistä Tampereelle, Turkuun, Seinäjoelle, Jyväskylään ja Kouvolaan.

–  Kaikkein suosituimmat junavuorot alkavat olla loppuunmyytyjä. Ruuhkapiikki osuu tyypilliseen tapaan menoliikenteen torstai-iltapäivään, Tyynilä kertoo.

Suurimmassa osassa junia on silti vielä tilaa juhannusmatkalaisille. Tyynilän mukaan lippujen oston kanssa kannattaa kuitenkin toimia nopeasti.

VR:n kaukoliikenteessä valmistaudutaan vilkkaaseen viikonloppuun esimerkiksi lisäämällä opastusta asemille.

–  Menoliikenteeseen ylimääräistä asemaopastusta on Helsingissä ja Tampereella. Myös junien ja ravintolavaunujen miehitystä on lisätty erityisesti suosituimmilla vuoroilla, Tyynilä kertoo.

Perinteisesti bussi- ja lentoliikenne noudattelevat samaa trendiä auto- ja junaliikenteen kanssa. Bussiyhtiöiden aikataulut ja paikkojen saatavuus kannattaa varmistaa eri toimijoilta.

Poliisi toivoo malttia teillä

Poliisi muistuttaa, että ruuhkassa istuvan kannattaa yrittää hyväksyä matkan pidempi kesto, liikennetiedotteita kannattaa seurata ja ottaa etukäteen selvää yleisötapahtumista reitin varrella. Juhannusruuhkassa mahdollinen peräänajo tai muu onnettomuus voi muuttaa tilanteen pysähteleviksi tai seisoviksi jonoiksi.

Auton voi myös pakata valmiiksi jo matkustamista edeltävänä päivänä. Matkatavarat tulisi pakata auton tavaratilaan ja jättää matkustamo matkustajia varten. Painavimmat tavarat tulisi lastata ensin ja tukea ne hyvin. Irtain tavara on hyvä sitoa kuormaliinoilla tai kuormaverkolla.

Peräkärryä vedettäessä on ajonopeuden lisäksi kiinnitettävä huomiota kärryn kuntoon, valoihin ja rengaspaineisiin. Peräkärryä vetävällä autolla saa ajaa korkeintaan 80 kilometrin tuntinopeutta riippumatta siitä, ajaako kärry tyhjänä vai täyteen lastattuna. Rajoitus koskee myös moottoriteitä.

Myös poliisi arvioi menoliikenteen olevan vilkkaimmillaan torstaina puolestapäivästä iltaan ja paluuliikenteen huipun osuvan sunnuntai-iltapäivään.

Menot