Kanta-Häme

Valtakunnallinen uutishuone aloittaa

Lehtesi on tiistainakin tuttu ja pullollaan paikallisia uutisia. Läntisen ja pohjoisen Suomen maakuntalehtien yhteinen valtakunnallinen toimitus, Lännen Media, ei sitä muuksi muuta.

Muutoin hanke on historiallinen. Lännen Median 40-päisen toimituksen tehtävä on haastaa valtakunnan parhaat mediat kotimaan uutisissa ja talouden taustoissa, ulkomaanjutuissa ja viikonvaihteen lukemistoissa.

Kun 40 toimittajaa tekee yhteistä sisältöä, yli 600 toimittajaa osakaslehdissä saa enemmän aikaa paneutua paikallisiin uutisiin ja niiden syventämiseen.

Lännen Media aloittaa hitaasti: ensimmäiset uuden valtakunnallisen toimituksen jutut ovat luettavissa lehdestä tänään. Aluksi tuotetaan kotimaan uutisia. Niitä on tekemässä toimittaja tai useitakin jokaisesta osakaslehdestä.

Mittava rynnistys

Arkinen raportointi alkoi maanantaina aamupalaverilla, johon osallistui journalisteja peräti 13 paikkakunnalta. Kaikkien videopalaverien äidissä oli ilmassa odotusta ja pientä jännitystäkin.

Uutishuoneen päällikkö Veikko Valtonen kokosi Helsingissä olevat toimittajat ympärilleen Alma-talossa Töölönlahdella. Lapin Kansan uutispäälliköt Marjukka Vakkuri ja Taru Salo ilmaantuivat videokuviin lähes tuhannen kilometrin päästä. Väliin mahtuu koko Lännen Median Suomi. Puheissa kaikuu niin turkua, oululaista kuin pohjalaistakin nuottia.

Yhtä mittavaa maakuntalehtien rynnistystä ei ole ennen nähty, vaikka osalla sanomalehdistä on takanaan yli 130-vuotinen historia.

Palvelu paranee

Uuden toimituksen perustajiin kuuluu 12 maakuntalehteä kuudesta mediayhtiöstä. Suurimmat osakkaista ovat Pirkanmaalla ilmestyvä Aamulehti, Varsinais-Suomessa ilmestyvä Turun Sanomat ja Oulussa ilmestyvä Kaleva. 

Yhteistyössä ovat mukana Pohjanmaan päivälehdet: Ilkka ja Pohjalainen sekä Keskipohjanmaa. Hämeen Sanomat ja Forssan Lehti tulevat Hämeestä. Alma Median Lapin Kansa, Pohjolan Sanomat ja Kainuun Sanomat tavoittavat lukijan kaikkialla Pohjois-Suomessa aina itärajaa myöten ja Satakunnan Kansa Porin ympäristössä.

Videokonferenssit, näköpuhelut ja chatit ovat maakuntalehtien uuden yhteistoimituksen arkea. Samalla osakaslehdet – kaikki alueidensa ykkösmedioita – panostavat tulevaisuuteen ja lupaavat parantaa lukijoidensa saamaa palvelua mediamurroksen keskellä.

Sisällön runsautta

Lännen Median toimitukseen on valittu osakaslehtien parhaita valtakunnallisiin ja ulkomaan aiheisiin erikoistuneita kirjoittajia.

Lehdet tavoittavat 1,3 miljoonaa painettujen lehtien lukijaa. Verkko- ja digilehdet huomioiden lukijamäärä on kaksi miljoonaa.

Jokainen Lännen Mediaan osallistuvista maakuntalehdistä on Lännen Median perustaja ja osakas. Lännen Median perustamisella ei ole vaikutusta lehtien omistajuuksiin, ilmoitusmyyntiin tai tilaushintoihin. Niistä jokainen lehti päättää itse.

Jutunteko alkaa kotimaan uutisista tämän viikon aikana. Verkkotoimitus, teemasivut, lukemistoaineistot ja yhteinen ulkomaantoimitus aloittavat yksi kerrallaan loppuvuoden mittaan.

Lännen Median ammattilaisten työ näkyy lehtien ja verkkopalveluiden lukijoille sisällön runsautena ja monipuolisuutena.

Menot