Kanta-Häme

Valtava akkutehdas suunnitteilla Janakkalan Rastikankaan teollisuusalueelle – Yritys lupaa kuntaan jopa 400 uutta työpaikkaa

Janakkalan Rastikankaalle on suunnitelmien mukaan nousemassa valtaisa akkutehdas (ei kuvassa), jonka maanrakennustyöt alkavat näillä näkymin tämän kesän aikana. Kuva: Päivi Ojala
Ainoa Janakkalan kasvava verolaji on kiinteistövero, jota kunta on saamassa 73 000 euroa ennakoimaansa enemmän. Rastikangas on Janakkalan merkittävä yritysalue. Arkistokuva: Päivi Ojala

Finnish Batteries oy suunnittelee akkutehtaan rakentamista Rastikankaan teollisuusalueelle Janakkalaan.

Toimitusjohtaja Jukka Järvinen kertoo, että maanrakennustyöt alkavat kesän aikana ja että kiinteistöt rakennetaan noin viidessä vaiheessa.

Tehdas valmistaa LiFePO4-kemian akkukennoja energiavarastokäyttöön. Teknologia mahdollistaa muun muassa pitkäkestoiset ja -ikäiset kotiakut, joilla voi tasata sähköverkon toimintaa sekä lisätä kotona tuotetun aurinkoenergian omankäytön osuutta.

– Akustot tarjoavat myös reaalisen ja merkittävästi kustannustehokkaamman vaihtoehdon säävarman maakaapeloinnin tilalle. Pyrin löytämään Suomesta kaikki tarvittavat raaka-aineet akkuihin.

 

Tehtaan tuotantokapasiteetti olisi alkuvaiheessa ainakin 20 gigawattituntia vuodessa, mutta tontti mahdollistaa jopa 500 gigawattitunnin vuosituotannon.

Tarkoitus on tuoda käyttöön uusia valmistusmenetelmiä ja teknologioita, joilla saavutetaan merkittävää kilpailuetua.

Tehtaan yhteyteen aiotaan rakentaa yrityshautomo vuonna 2022 tai 2023. Ajatus on tukea uusia, akkuja tarvitsevia innovaatioita.

 

Lue myös: Analyysi: Akku-Jukan suunnitelmat Rastikankaan gigatehtaasta ihmetyttävät – Mistä rahat ja missä ovat markkinat? (25.4.2019)

 

Yhtiön mukaan tehtaan työllistämisvaikutus Janakkalassa on ensivaiheessa vuonna 2020 noin 50 henkilötyövuotta ja vuoteen 2025 mennessä vähintään 400 työpaikkaa.

Janakkalan kunta ja Finnish Batteries ovat viime viikolla allekirjoittaneet tonttivarauksen, joka on voimassa 12 kuukautta.
Kunnan julkaisemassa tiedotteessa puhutaan työllistymisvaikutuksen olevan vuoteen 2030 mennessä kaikki toiminnot huomioiden jopa tuhat työpaikkaa.

– Kunnan kannalta on hieno asia, että olemme saaneet yrityksen, joka tuo meille paljon työpaikkoja ja mahdollisesti uusia asukkaita. Lisäksi pääsemme kuntana mukaan teknologiakehityksen kärkeen. Tällä on erittäin suuri elinvoimavaikutus paitsi Janakkalalle myös koko Kanta-Hämeelle, toteaa Janakkalan kunnanjohtaja Tanja Matikainen.

 

Janakkalan kunta ja Finnish Batteries ovat viime viikolla allekirjoittaneet tonttivarauksen, joka on voimassa 12 kuukautta.

Tontti on suuruudeltaan vajaa 23 hehtaaria, ja rakennusoikeutta tontilla on noin 112 500 kerrosneliömetriä. Rastikankaalla tonttien neliöhinta on 3 euroa.

Matikainen kertoo käyneensä neuvotteluja yhtiön kanssa jo pari kolme vuotta.

– Olemme pitäneet (siitä asti) yllä alustavaa tonttivarausta. Meillä on vahva usko, että hanke toteutuu. Kunta ei ole sitoutunut hankkeeseen taloudellisesti millään tavalla.

 

Asia tuli julkiseksi tiistaina 16.4., kun Tuomas Sauliala kirjoitti akkutehtaasta Autovouhotus-blogissaan.

Myöhemmin Jukka Järvinen tviittasi Janakkalan akkutehtaasta omalla Twitter-tilillään.

Kunnanjohtaja Tanja Matikainen kertoi tviitistä omalla Facebook-sivullaan, minkä jälkeen tieto julkaistiin kunnan Facebook-sivuilla.

Vasta Hämeen Sanomien kyseltyä asiasta kunta laittoi keskiviikkoiltapäivällä asiasta tiedotteen kunnan nettisivuille.

– Kunta ei voinut tiedottaa asiasta ennen yritystä. Yritys on luvannut tiedottaa asiasta tarkemmin myöhemmin, Matikainen sanoo. HÄSA

 

Juttua on muutettu torstaina 18.4. kello 12.30. Juttuun on korjattu, että Janakkalan akkutehtaasta kirjoitti ensimmäisenä Autovouhotus-blogissa Tuomas Sauliala eikä tehdashankkeen takana oleva Finnish Batteries oy:n toimitusjohtaja Jukka Järvinen Twitter-tilillään.

 

Lue myös: Analyysi: Akku-Jukan suunnitelmat Rastikankaan gigatehtaasta ihmetyttävät – Mistä rahat ja missä ovat markkinat? (25.4.2019)

 

 

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic