Kanta-Häme

Valtava alokaserä koettelee kouluttajia

Panssarikoulun pihalla luikerteli maanantaina iltapäiväkahden aikaan liki parinsadan metrin mittainen jono. Jonoa riitti kello 16:een saakka, koska Panssariprikaatissa asepalveluksensa aloitti tavallista enemmän alokkaita.

Maanantaina Parolannummella aamulaskuri alkoi yli 1 300 uudella alokkaalla. Heistä runsaat parikymmentä on naisia.

Kaikkiaan noin 12 500 alokasta aloitti Suomessa maanantaina palveluksensa. Naisia astui vapaaehtoiseen asepalvelukseen noin 250.

Panssariprikaatin komentajan, eversti Pekka Järven mukaan alokkaita aloittaa varuskunnassa noin 200–300 tavallista vuotta enemmän.

Suurin syy on se, että Riihimäelle ei varusmiehiä oteta enää alokaskaudeksi, vaan kaikki aloittavat palveluksensa Parolannummella.

Virallisesti varuskuntien nimi muuttui vuoden vaihteessa. Joukko-osastonimenä Panssariprikaati pysyy, mutta varuskuntien yhteisnimeksi on tullut Hattula–Riihimäki-varuskunta.

Parolannummella tilaa on suuren alokasjoukon majoittamiseen, mutta suurin huolenaihe on Järven mukaan se, että kouluttajia on riittävästi käytössä.

– Joudumme hyvin tarkasti miettimään, että henkilöstö riittää. Joudumme kierrättämään ihmisiä yksiköstä toiseen, jotta saamme riittävän kouluttajamäärän varmistettua, Järvi toteaa.

Kymmenesosa vähemmän

Puolustusvoimien budjetti on tällä hetkellä noin 10 prosenttia pienempi kuin neljä vuotta sitten.

Varusmiesten koulutuksessa säästöt näkyvät pääsääntöisesti Järven mukaan siinä, että ammuntoja joudutaan miettimään entistä tarkemmin. Osa materiaalista vanhenee, mikäli puolustusvoimille kaavailtua lisäbudjettia ei hyväksytä.

– Esimerkiksi panssarintorjunta-aseista on koulutuskäytössä pulaa, Järvi sanoo.

Suurin osa säästöistä on kuitenkin kohdistettu materiaalihankintoihin, jotta muusta koulutuksesta ei tarvitsisi tinkiä. Esimerkiksi nyt aloittavalle saapumiserälle 1/15 on järjestetty edellistä enemmän maastopäiviä. Tulevan puolen vuoden aikana päiviä kertyy noin 35.

Prikaati aikoo myös kutsua kertausharjoituksiin noin 2 000 reserviläistä.

– Pitää saada paras mahdollinen tulos sillä, mitä käsissä on.

Alue kasvoi

Samalla, kun varuskunnan koko kasvoi ja nimi muuttui, niin myös Panssariprikaatin hallintoalue kasvoi neljän maakunnan kokoiseksi.

Tämä johtui siitä, että aluetoimistot siirtyivät vuodenvaihteessa prikaatin alaisuuteen.

Parolannummella muutosta on myös siinä, että Panssarikoulu siirrettiin hallinnollisesti Lappeenrannassa sijaitsevan Maasotakoulun yhteyteen.

– Ei tässä mistään vallankumouksesta ole kyse, Järvi tiivistää. (HäSa)