Kanta-Häme

Valtava Viilinki valtaa gallerian

Galleria Koneessa Verkatehtaalla on eletty pienessä paniikissa, kun Vanajaveden Opiston käsityötaiteen kymmenen opiskelijaa ovat pystyttäneet yhdessä tekemäänsä tilataideteosta, Viilinkiä.

Teos pystytettiin perjantaina ja se on ihasteltavissa Galleria Koneen aulassa 2. toukokuuta asti.

Vaikean Viilingistä ei niinkään tee sen luontoteema, vaan mitat. Teos on nimittäin 3,5 X 3,8 X 2 metriä. Siinä ei toden totta ole mitään pientä ja vaatimatonta.

– Mitat oli lyöty lukkoon jo aiemmin, mutta totuus paljastui toden teolla vasta, kun opiskelijat alkoivat tehdä siihen paneeleja. Se on iso, todella iso, syventävien opintojen projektikurssia opettanut Ainomaria Haataja kertoo.

Viilinkiin voi tutustua viikon, mutta sen jälkeen teoksen kohtalo on avoin. Se on kuitenkin rakennettu niin, että se on helposti purettavissa ja pystytettävissä.

– Olemme alustavasti keskustelleet, että Viilinki tulisi syksyllä Forssan opiston kanssa pidettävään yhteisnäyttelyyn, Haataja sanoo.

Viilinki tuo luonnon kiviseen galleriaan. Teosta tehdessään opiskelijat ovat jakautuneet neljään eri ryhmään, joista yksi on tehnyt kierrätysmateriaaleista metsän, toinen säteillään leikittelevän auringon, kolmas myrskyn ja neljäs on pureutunut mereen.

Haataja on ylpeä opiskelijoiden aikaansaannoksesta.

Käsityöläiset eivät tee useinkaan yhteistyötä, vaikka se hyödyllistä olisikin. Ennen kaikkea samanhenkiset ihmiset motivoivat toinen toisiaan.

VOP:n aikuisten taiteen perusopetus käsityössä syventävien opintojen opiskelijat ovat tehneet teoksen tukijalustat Kari Kosken ohjauksessa. Muuten Viilinki on tehty pääasiassa pehmeistä materiaaleista.

– Viilingissä on käytetty todella monia tekniikoita aina kankaiden maalaamisesta kirjontaan.

Tilataideteos Viilinkiin voi tutustua GalleriaKoneen aulatilassa 24.4.-2.5. Tila on auki tiistaista perjantaihin kello 11-18 ja viikonloppuna kello 11-17.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic