fbpx
Kanta-Häme

Valtio maksaa synnyttäneelle naisvangille korvauksia perus- ja ihmisoikeusloukkauksista

Valtio maksaa synnyttäneelle naisvangille korvauksia perus- ja ihmisoikeusloukkauksista, koska synnytystä oli valvomassa miesvartija ja vastasynnyttänyt äiti vietiin lähes suoraan synnytyksestä Hämeenlinnan vankilan matkaselliin.

Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia tiedotti joulukuussa annetusta ratkaisusta perjantaina. Samalla se kertoi Valtiokonttorin arvioineen viime viikolle kohtuulliseksi hyvitykseksi 3 500 euroa. Asiasta kertoi Helsingin Sanomat. 

Naisvangin kohtelusta oli valittanut oikeusasiamielle vangin vanhempi. Vanki oli ensisynnyttäjä, joka kärsi vakavasta masennuksesta.

Nainen oli tutkintavankina Hämeenlinnan vankilassa, josta hänet siirrettiin raskauden loppuvaiheessa vankilasairaalaan. Hän synnytti Kanta-Hämeen keskussairaalassa.

Synnytyksessä oli paikalla kaksi vartijaa, joista toinen oli mies. Miesvartijan ja synnyttäjän välillä oli ollut sermi, mutta synnyttäjän mielestä se oli liian matala, joten hän koki tilanteen häpäisevänä.

Vankila perusteli miesvartijan läsnäoloa sillä, että vangin pelättiin käyttäytyvän aggressiivisesti, kun lastensuojelun edustajat tulevat hakemaan vastasyntyneen suoraan synnytyssalista. Jo ennalta oli päätetty, että lapsi otetaan kiireellisesti huostaan.

Helsingin Sanomien mukaan keskussairaala piti vangin pitämistä tiloissaan synnytyksen jälkeen niin isona turvallisuusriskinä, että vanki päätettiin siirtää takaisin vankilaan. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan ei tosin selvinnyt, millaista uhkaa kahden vartijan vartioima vanki aiheutti.

Synnytyssairaalassa ilmeisesti kuviteltiin, että vanki olisi siirtynyt takaisin vankilasairaalaan. Vanki oli kuitenkin kirjoitettu ulos vankilasairaalasta hänen lähdettyään synnytykseen. Niinpä hänet vietiin vankilan matkaselliin.

Tästä pääset lukemaan Helsingin Sanomien artikkelin aiheesta.

 

Menot