Kanta-Häme

Valtio odottaa keräävänsä rikoksentekijöiltä maksuja miljoonakaupalla

Joulukuun alussa voimaantuleva laki rikosuhrimaksusta parantaa rikoksen uhrien saamia palveluita, arvioi Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg.

– Palveluidemme kattavuus paranee huomattavasti. Olemme saaneet lisää henkilöstöresursseja rikosuhripalveluiden toteuttamiseen valtakunnallisesti, Åberg kertoo.

Rikoksen tekijä joutuu jatkossa osallistumaan uhrin tukipalveluiden rahoittamiseen. Rangaistuksesta riippuen maksu on 40 tai 80 euroa/tuomittu. Yritykselle tai yhteisölle rikosuhrimaksu on 800 euroa, ja yhteensä sillä odotetaan kerättävän noin 4,5 miljoonaa euroa vuodessa.

Pääosan maksuista arvioidaan tulevan liikennerikoksista. Rikesakolla rangaistavista rikkomuksista ei kuitenkaan rikosuhrimaksua määrätä, mutta liikenneturvallisuuden vaarantamiseksi katsotusta ylinopeudesta rikosuhrimaksu on 40 euroa, ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 80 euroa.

Rikosuhripäivystyksen lisäksi rahoitusta ohjataan uuteen lähisuhdeväkivallan uhrien tukipuhelimeen.

Viime vuonna Rikosuhripäivystyksessä tilastoitiin yhteensä noin 35 600 yhteydenottoa. Yksi henkilö voi ottaa yhteyttä useammin kuin kerran ja luvussa ovat mukana työntekijöiden yhteydenotot.

– Tänä vuonna sekä pidempiaikaiset tukisuhteet että yhteydenotot ovat selvästi nousussa. Palvelulle on selkeästi ollut tarvetta, mutta kun meillä ei ole ollut resursseja toteuttaa niitä, ei palveluita ole voinut riittävästi tarjota eikä markkinoida, Åberg pohtii.

Rikosuhripäivystys tarjoaa keskusteluapua sekä tukea rikosprosessiin liittyvissä asioissa ja ohjaa tarvittaessa erityispalveluiden, kuten esimerkiksi terapian, pariin.

– Rikosprosessi on aika monimutkainen ja siinä on monta eri toimijaa.

Rikosuhripäivystyksen asiakkuuksista lähes 80 prosenttia liittyy väkivaltarikoksiin, ja asiakkaista yli neljä viidesosaa on naisia. Tyypillisimmät rikostyypit ovat lähisuhdeväkivalta ja seksuaalirikokset.

– Myös liikenne-, viha- ja omaisuusrikosten uhrit tarvitsevat tukea. Meidän on tarkoitus auttaa ihmisiä heidän sukupuolestaan, etnisestä taustastaan, iästään, maantieteellisestä sijainnistaan ja rikoksesta riippumatta.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic