Kanta-Häme

Valtio ohjaa naapurit Hämeenlinnan syliin

Valtio odottaa Hämeenlinnan, Janakkalan ja Hattulan tekevän yhdistymisselvityksen yhdessä. Asia selviää valtiovarainministeriön kunnille viime viikolla lähettämästä kirjeestä, joka selvittää heinäkuussa voimaan astuneen kuntarakennelain sisältöä.
 
Hämeenlinnan seutu kuuluu niiden 21 seudun listaan, joiden täytyy tehdä yhdistymisselvitys työssäkäyntialueen ja yhdyskuntarakenteen perusteella.
 
– Nämä kriteerit ovat ainoat, jotka määrittelevät alueen, keiden kanssa kuntien on selvitettävä liitosta. Sen sijaan väestöpohja- tai talouskriteerit eivät määritä selvityksen suuntaa, vahvistaa valtiovarainministeriön kuntaosaston ylijohtaja Päivi Laajala.
 
Mikäli jokin listalla mainituista kunnista hakee poikkeusta selvitysalueeseensa, valtio voi määrätä alueella toimitettavaksi erityisen kuntajakoselvityksen.
 
Kuntien on ilmoitettava marraskuun loppuun mennessä, kenen kanssa he ovat käynnistämässä yhdistymisselvitystä. Valtiovarainministeriö toimittaa hallitukselle joulukuun aikana yhteenvedon ilmoituksista.
 
– Jos nyt kävisi niin, että jossain tätä selvitystä ei olisi käynnistynyt, silloin tarkistamme kyseisiltä kunnilta, mikä heillä on tilanne ja mistä se johtuu. Tarvittaessa ministeriö voi nimetä erityisen kuntajakoselvityksen sille seudulle, Laajala kertoo.
 
Hämeenlinna on 12:n joukossa
Valtio on joka tapauksessa varautunut asettamaan suurimmille kaupunkiseuduille erityiset kuntajakoselvittäjät.
 
Kevään kehysriihen yhteydessä oli puhetta 12 seudusta, mutta myöhemmin kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) on tarkentanut, että kuntajakoselvittäjät määritellään työssäkäynti- tai yhdyskuntarakenneperusteella.
 
Hämeenlinnan seutu on listan seuduista kooltaan 11. suurin.
 
Laajala vahvistaa, että kyse on nimenomaan näistä kriteereistä ja Hämeenlinna on mukana joukossa.
 
– Nimenomaan näistä on kyse, 12 suurinta ovat kaupunkiseutujen ydinalueita, siihen lasketaan myös metropolialue mukaan.
 
Pakkoliitoskunnat vielä avoinna
Sen sijaan hallituksen viime viikolla tekemää linjausta mahdollisista pakkoliitoskunnista ei ole vielä tarkennettu.
 
– Meillä käynnistyy nyt valmistelu mahdollisesta valtioneuvoston toimivallan muutoksesta niin sanottujen pakkoliitosten osalta. Siinä tarkentuu, mitä ne kaupunkiseudut ovat, joita toimivallan laajennus tarkemmin koskee. 
 
Eli sitä ei vielä tiedetä, onko Hämeenlinnan seutu näiden kuntien joukossa?
 
– Ei, sitä ei pysty vielä sanomaan. Se on vielä valmistelussa, mitä tämä linjaus oikeasti sisällöllisesti tarkoittaa, Laajala sanoo
 
Hänen mukaansa valmistelun aikataulu menee siten, että uudistettu lakiluonnos olisi viimeistään kevättalvella eduskunnan käsittelyssä.
 
Pakkoliitokset ovat kuitenkin viimesijainen keino. Kuntien omienkin liitosselvitysten tavoitteena on, että ne johtavat kuntaliitokseen.
 
– Kyllä, se on se tavoite tietysti, joka laissakin sanotaan, Laajala sanoo. 
 

Janakkala neuvottelee kahteen suuntaan

Janakkalan kunnanhallitus päätti maanantaina suostua Riihimäen seudun kuntien sekä erikseen myös Hausjärven kunnan neuvottelupyyntöön yhteisestä selvityksestä. Mutta sen lisäksi kunnanhallitus päätti osallistua kuntarakenneselvitykseen myös Hattulan ja Hämeenlinnan kanssa.
 
Riihimäen kaupunki sekä Hausjärven ja Lopen kunnat tarjosivat Janakkalan kunnalle ja Hyvinkään kaupungille mahdollisuutta osallistua Riihimäen seudun kuntien liitosselvitykseen. Lisäksi Hausjärven kunta on tiedustellut Janakkalan kunnalta sen halukkuutta selvittää laajemman kuntaliitosselvityksen vaihtoehtona Hausjärven ja Janakkalan liitosta. 
 
Vt. kunnanjohtajan esitys oli, että Janakkala vastaisi myöntävästi sekä Riihimäen seudun että Hausjärven tarjouksiin. Kunnanhallitus päätti, että näiden selvitysten lisäksi lähdetään tekemään  kuntarakenneselvitystä myös Hattulan kunnan ja Hämeenlinnan kaupungin kanssa.
 
Valtiovarainministeriön ylijohtajan Päivi Laajalan mukaan Janakkalan on selvitettävä myös Hämeenlinnan suunta.
 
– Mutta se ei tietystikään poista sitä, että Janakkala voi olla tämän alueen lisäksi mukana myös muissa selvityksissä. Lakihan ei kiellä sitä, että kunnat voivat tehdä useitakin selvityksiä. Mutta kaupunkiseuduilla nämä kaksi kriteeriä (työssäkäyntialue ja yhdyskuntarakenne) määrittävät sen selvityksen suunnan, Laajala sanoo.
 
Lopullisesti kuntarakenneselvityksen käynnistämisestä päättää Janakkalan kunnanvaltuusto.
Janakkalan kunnanhallitus nimesi maanantaina kuntaliitosselvitysten neuvottelijat. He ovat kunnanhallituksen puheenjohtaja Kalevi Ilmarinen, valtuuston puheenjohtaja Esa Silvennoinen (kok.), kunnanhallituksen jäsen Merja Taponen (kesk.) ja valtuuston 3. varapuheenjohtaja Eeva-Maria Tuominen (ps.). Neuvottelijaryhmään kuuluvat lisäksi kunnanjohtaja ja sote-asioiden osalta perusturvajohtaja. (HäSa)
 

 

Päivän lehti

25.1.2020