Kanta-Häme

Valtio vauhdittaa lukiofuusioita

Seutulukion avulla Hausjärvi ja Loppi pystyvät jatkamaan lukio-opetusta lähellä nuoria. Ilman yhteistyötä kummankin pienen lukion ovet saattaisivat sulkeutua jo kahden vuoden kuluttua.

– Emme hae lukio-opetuksen järjestämislupaa enää yksin Lopen lukiolle. Haimme Riihimäen ja Hausjärven kanssa mukaan kuntakokeilulain mahdollistamaan seutulukiokokeiluun, kertoo Lopen lukion rehtori Vilho Ylönen.

Hämeenlinnan seudulla lukiot ovat jo sulautuneet Koulutuskeskus Tavastiaksi, johon myös Janakkala harkitsee lukionsa kahden toimipisteen yhdistämistä.

Valtionosuudet putoavat

Esitys koulutuslakeihin ja koulutuksen rahoitusjärjestelmän muutoksista sisältävät lukioille niin tiukkoja kriteereitä, että järjestämisluvan saaminen Hausjärvelle tai Lopelle on epätodennäköistä.

Valtion tavoite on karsia lukioverkostoa reippaasti. Kaikkien lukioiden samoin kuin ammatillisten oppilaitosten, aikuiskoulutuksen ja vapaan sivistystyön oppilaitosten on haettava järjestämislupaa uudelleen ensi heinäkuuhun mennessä.

– Vaikka saisimme luvan, valtionosuuksien jo tänä ja ensi vuonna tehtävät leikkaukset ovat lukiollemme kova isku. Lisäksi vuodesta 2017 valtionosuuksia pienennetään kolmena vuonna 10–15 prosenttia, toteaa Ylönen.

Riihimäen sivistystoimenjohtaja Esa Santakallio kertoo seutulukion saavan lakiesityksen mukaan valtionosuudet korotettuina myös sivupisteille. Sekä Hausjärven että Lopen toimipisteet saisivat siis jatkossakin oppilaskohtaista korotettua valtionosuutta.

Opiskeluihin vauhtia

Lakimuutos muuttaa myös lukioiden valtionosuuksien jakoperusteita. Lukiot saavat nykyään valtionosuutta oppilasluvun mukaan.

Uuden lain mukaan vain vajaa puolet tulisi oppilasmäärän perusteella. Osa myönnetään valmistuneiden ylioppilaiden määrän mukaan ja osa sen mukaan, kuinka ylioppilaat pääsevät sisään oppilaitoksiin.

Jos opinnot venyvät neljännelle vuodelle, valtionosuus poistuu ja rahoitus jää kokonaan kunnan maksettavaksi.

Lausuntokierros lakiesityksestä päättyi tällä viikolla. Riihimäen seudulla ei laadittu rahoitusjärjestelyistä lausuntoa. (HäSa)