Kanta-Häme

Valtiolta tulossa muutama miljoona euroa ekstraa Hämeenlinnalle – kaupungin johdossa iloittiin ja tyynnyteltiin

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala ehti tiistai-iltanatuskailla kaupungin taloutta yleisötilaisuudessa Lammilla juuri ennen kuin hallitus tiedotti valtionosuuserän aikaistamisesta.

Hämeenlinnan johdossa otettiin kaksijakoisesti vastaan tiistai-iltainen tieto, että hallitus päätti budjettiriihessä aikaistaa ensi vuodelta tälle vuodelle kunnille maksettavaa kertaluonteista valtionosuuksien lisäystä.

– Tämä on ilman muuta todella positiivinen uutinen! reagoi tuoreeltaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.).

– Onhan tämä pieni helpotus, mutta ei se lopulta paljon pelasta, onko alijäämämme tälle vuodelle muutaman miljoonan pienempi, sanoi tiistai-iltana puolestaan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala.

Kenakkala painotti erityisesti sitä, että summan maksatuksen aikaistaminen on sitten pois ensi vuoden budjetista eli ongelma siirtyy sinne.

Tarkka summa vielä arvioitavana

Rautio laskeskelee, että kun Hämeenlinnan osuus valtionosuuksista on ollut yleensä prosentin luokkaa, olisi kaupunki saamassa hallituksen päättämästä potista nyt hiukan reilun pari miljoonaa euroa.

– Tarkkaan tuota on vielä vaikea arvioida, kun ei ole tietoa, millä tarkoilla perusteilla valtio rahat lopulta kunnille jyvittää, eli onko mukana esimerkiksi jotain kuntalaisten ikään liittyviä painotuksia.

Hallitus päätti maksaa kunnille etuajassa 237 miljoonaa euroa. Tuossa valtionosuuksien lisäyksessä on kyse kiky-sopimuksen lomarahaleikkauksiin liittyvästä hyvityksestä.

Verokorttiuudistuskin vaikuttaa paljon

Valtiovarainministeriö tiedotti tiistai-iltana, että maksatuksen aikaistuksella helpotetaan kuntien erittäin haastavaa taloustilannetta vuonna 2019.

Painetta kuntatalouden vahvistamiseen ovat ministeriön mukaan lisänneet ennakonpidätysmenettelyn muutokset ja tulorekisterin ilmoitusongelmat, joiden johdosta osa kuntien verotulojen maksatuksesta siirtyy vuodelle 2020.

Sari Rautio kertoo, että tälle vuodelle tehdyn verokorttiuudistuksen vaikutukset kuntien talouteen ja talouslaskelmiin nousivat esiin vasta pari viikkoa sitten.

Uudistuksessa luovuttiin sivutulojen erillisestä veroprosentista.

”Verokorttien korjailua vasta opetellaan”

– Ehkä ihmiset eivät ole vielä oppineet olemaan aktiivisia tässä asiassa eivätkä ole riittävästi korjailleet veroprosenttejaan, Rautio arvelee.

Hän ei osaa vielä arvioida paljonko Hämeenlinnan kaupungin arvioidusta tämän vuoden verotulojen vähenemisestä menee verokorttiuudistuksen piikkiin.

Kuntaliiton edustajilta Rautio kertoo kuulleensa, että koko kuntakentän tämänvuotisen verokertymän alenemisessa verokorttiuudistuksen vaikutus olisi selvästi suurempi kuin uuden tulorekisterin aiheuttamien tilitysviiveiden osuus.

Tarvitseeko veroprosenttia nostaa?

Hämeenlinnassa on ollut esillä jo sekin, että kaupungin ensi vuoden budjettiin veroprosenttia jouduttaisiin korottamaan 0,25 prosentilla. Korotus tuottaisi kaupungille noin kolmea miljoonaa euroa.

Poistaako nyt kerrottu valtionosuuden aikaistaminen veronkorotuksen tarpeen?

– Kyllähän tämä osaltaan vähän helpottaa argumentointia sen puolesta, ettei veroprosenttia tarvitsisi nostaa. Itse olen sitä mieltä, että veron korotus on niitä ihan viimeisiä keinoja talouden kohentamiseksi, Sari Rautio vastaa.

– Ei se helpota veronkorotuspainetta ensi vuodelle, sanoo puolestaan Timo Kenakkala.

Kaupungin talous esillä Lammilla

Valtiovarainministeriö tiedotti valtionosuuden aikaistamisesta tiistai-iltana vain puolisen tuntia sen jälkeen kun kaupunginjohtaja Timo Kenakkala oli Lammilla tuskaillut kaupungin talouden tilaa ja budjetin laatimisen vaikeutta.

Kenakkala vieraili kaupungin poliittisen johdon ja apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon kanssa Lammilla kaupunginjohdon pitäjäkierroksella.

– Koko maassa kuntien taloustilanne on hirvittävän haastava, lähinnä verotulojen kertymisen ongelmien vuoksi. Hyvin harva kunta tekee tältä vuodelta positiivisen tuloksen, Kenakkala sanoi.

Kaupungin alijäämästä tulossa silti iso

Tuoreimman ennusteen mukaan Hämeenlinnan kaupungin tilinpäätös tältä vuodelta on painumassa alijäämäiseksi 20,7 miljoonaa euroa. Tuosta on kuitenkin 5 miljoonaa euroa tulorekisterin ongelmista johtuvaa tilitysvajetta.

Verotulot ovat saman ennusteen mukaan putoamassa tänä vuonna 12,2 miljoonaa euroa budjetoitua pienemmiksi.

Kuntaliiton elokuussa päivittämien laskelmien mukaan kuntien valtionosuudet kasvavat ensi vuonna yli 1,1 miljardia euroa. Tiistaina hallitus tiedotti, että kuntien peruspalvelujen valtionosuuksia on päätetty kasvattaa tuolla summalla.

Hämeenlinna olisi saamassa ensi vuonna 16 miljoonaa euroa enemmän valtionosuuksia.HÄSA

Päivän lehti

21.1.2020