Kanta-Häme

Valtion rahahanat uhkaavat tyrehtyä

Osaamiskeskukset lakkaavat vuoden lopussa. Niiden mukana sulkeutuvat myös osaamiskeskusohjelman rahahanat valtiolta ja EU:lta.

Hämeenlinnan seutu pyrkii tosissaan mukaan Osken seuraajana aloittavaan Innovatiiviset kaupunkiseudut -ohjelmaan (Inka). Pelkona kuitenkin on, että siihen mahtuvat vain kaikkein suurimmat kaupungit.

– Tilanne on haasteellinen: kun on siirrytty enemmän keskittämispolitiikkaan, tällaiset Hämeenlinnan seudun kokoiset alueet saattavat jäädä lehdelle soittelemaan. Väestöraja voi tulla vastaan, toteaa Innoparkin toimitusjohtaja Mikko Koivulehto.

Alustavien tietojen mukaan Inkaan mahtuisi mukaan 10–12 kaupunkiseutua ja ohjelmaesityksiä odotetaan erityisesti kaikkein suurimmilta kaupungeilta. Hämeenlinna on asukasmäärältään Suomen 14. suurin kaupunki.

– Ministeriöstä on vahvasti vakuutettu, ettei tällä kertaa käydä aluepoliittista lypsyä, vaan osallistujien määrä pidetään pienenä, Koivulehto sanoo.

Hankkeita karsitaan

Kehittämiskeskus Oy Hämeen hallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) myöntää pelon aiheelliseksi.

– Rahaa on varmasti vähemmän jaossa kuin aiemmin ja se kohdennetaan harvemmille seuduille eli hakemuksen pitää olla erinomaisen hyvä, että siinä pärjää, Vekka toteaa.

Mikäli Hämeenlinna jätetään Inkan ulkopuolelle, se tietää jatkossa seudullisten elinkeinohankkeiden karsimista rankalla kädellä.

– Sitten meidän pitää vain fokusoitua, tehdä vähemmällä rahalla harvempia asioita ja pyrkiä saamaan niistä kaikki teho irti. Hankkeiden priorisointia joudutaan tekemään joka tapauksessa, mutta jos emme pääse ohjelmaan mukaan, se on entistä rajumpaa, Vekka ennustaa.

Varasuunnitelma

Koivulehto ei ole heittänyt kirvestä kaivoon. Haussa painotetaan valitun painopistealueen liiketoiminnallisen idean ja paikallisten osaamiskärkien arviointia sekä määrä- että laatukriteerein.

Hämeenlinnan seutu on valinnut kärjikseen hyvinvointialan sekä kone- ja metalliteollisuuden.

– Mielestäni olemme tekemässä ihan ansiokasta hakemusta ja toivomme, että se riittää. Hakemus jätetään määräajassa ja peukutamme sitten perään, että se menisi lävitse, Koivulehto sanoo.

Hänellä on kuitenkin hylkäämisen varalta takataskussaan suunnitelma B, jossa on jo luotu yhteyksiä hyvinvointiteemassa Tampereen ja kone- ja metalliasioissa Lahden suuntaan.

– Voi olla, että toimintaa pystytään rakentamaan yhteisten temaattisten kokonaisuuksien varaan, Koivulehto sanoo.

Inka-ohjelman aiehaku päättyy helmikuun lopussa. (HäSa)

Päivän lehti

2.4.2020