Kanta-Häme

Valtionosuusleikkaukset vetävät budjetteja alijäämälle

Kanta-Hämeessä valtionosuusuudistus kiristää kuntien taloutta viiden seuraavan vuoden aikana roimasti. Uusimmat laskelmat peruspalvelujen valtionosuuksista näyttävät lähes joka kunnan kohdalla hieman suurempia leikkauksia kuin tähän saakka on esitetty.

Kovimmat leikkaukset kohdistuvat edelleen Hämeenlinnaan, Forssaan ja Riihimäkeen, mutta kaikki alueen kunnat kuuluvat menettäjiin.

Hämeenlinnan menetykset näyttävät nyt jo ylittävän yhdeksän miljoonaa euroa.

 Hämeenlinnan talous- ja hallintojohtaja Jussi Oksa ja Lopen talousjohtaja Pekka Leppänen arvostelevat kitkerästi valtion nykyisiä toimia. Valtion lupaama miljardin euron kevennys kuntien velvoitteisiin on nyt kääntynyt päälaelleen. Uusia rasitteita on tiedossa kuntasektorille jo 500 miljoonan euron verran eikä kevennyksistä ole enää puhettakaan.

Jo ensi vuoden lovi valtionosuuksien tuomissa tuloissa tietää Hämeenlinnassa ensi vuonna rankkaa talouskuuria. Jussi Oksa odottaa lautakuntien pystyvän leikkaamaan menojaan, mutta se merkitsee väistämättä muutoksia totuttuun ja jopa palvelujen karsimista.

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja antaa oman talousarvioesityksensä maanantaina 6. lokakuuta. Tuolloin selviää, onko tavoitteena ollut tasapainoisen talousarvion laatiminen onnistunut.

Valtionosuusuudistuksen, erilaisten vähennysten kompensaatioiden todelliset vaikutukset selviävät kunnille vasta joulukuussa.

Kunnallisverot korotuskierteessä

Riihimäellä talousjohtaja Aila Ylioja ja kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen laskevat valtionosuusuudistuksen peruspalvelujen leikkausten vaikutukseksi 1,2 miljoonaa euroa. Aila Ylioja korostaa, että kaupunki näyttää menettävän valtionosuuksia vähintään 3,9 miljoonaa euroa eli kymmenen prosenttia.

– Tässä eivät ole vielä mukana opetus- ja sivistystoimen valtionosuuksien muutosten vaikutukset ja silti puhutaan jo 0,75 veroprosentin suuruisesta summasta. Tälle vuodelle tehty 0,75 veroprosentin korotus syödään, Aila Ylioja toteaa.

Kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen uskoo, että pystyy esittelemään oman versionsa talousarviosta tasapainoisena, vaikkakin luvut näyttävät vielä kolmen miljoonan euron verran alijäämää.

Forssassa valtionosuuksien menetykset näyttävät uusien laskelmien mukaan aiempia ennustuksia lievemmiltä. Peruspalvelujen valtionosuuksia menetettäisiin yhden miljoonan verran, kun kesällä luku oli vielä 1,7 miljoonaa.

Loppikin vajoamassa miinukselle

Hausjärvellä joudutaan jälleen kunnanjohtaja Päivi Terävän mukaan laatimaan alijäämäistä talousarviota ensi vuodelle. Uusimmat ennusteet näyttävät, että uudistus vie kunnalta 1,2 miljoonaa euroa peruspalvelujen valtionosuuksista.

Kunta on tänä vuonna pystynyt puolittamaan talousarvion 1,3 miljoonan euron alijäämän puoleen, mutta valtionosuusleikkaukset vaikeuttavat ensi vuotta.

Lopella tehdään tänä vuonna reilusti ylijäämää, mutta talousjohtaja Pekka Leppänen kertoo ensi vuodeksi tilanteen kääntyvän jo miinukselle. Kunta on menettänyt nykyisen valtion hallituksen aikana valtionosuuksistaan lähes kolme miljoonaa euroa. Ensi vuonna menetetään 1,2 miljoonaa eli puolen veroprosentin verran.

Loppi joutuukin pohtimaan veroprosentin korottamista ensi vuodeksi 0,5 prosentilla samoin kuin Hausjärvi. Riihimäellä ei korotuksesta ole vielä keskusteltu.

Laskelmat Hattulan valtionosuusmenetyksistä näyttävät yhä 900 000 euroa. Janakkalalle vielä kesäkuussa ennusteltu 1,8 miljoonan euron menetys on nyt supistunut 1,3 miljoonaan euroon.

Kaikissa kunnissa joudutaan edelleen valmistelemaan ensi vuoden talousarviota tilanteessa, jossa valtionosuuksien lopullinen määrä vahvistuu vasta vuoden vaihteessa. Arviot heiluvat ja laskelmat muuttuvat jatkuvasti. (HäSa)

Päivitetty klo 14.26

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic