fbpx
Kanta-Häme

Valtuusto äänesti Ranteen sivuun

Kaupunginvaltuusto päätti siirtää valtuutettu Lulu Ranteen (ps.) määräaikaisesti pois luottamustoimistaan.

Äänin 40-19 Ranne joutuu hyllytetyksi siihen saakka, että hänen toimistaan on suoritettu esitutkinta ja mahdollinen oikeudenkäynti.

Tieto esitutkinnan aloittamisesta tuli julki maanantaina. Kaupunki teki Ranteesta tutkintapyynnön toukokuun alussa.

Käytännössä päätös merkitsee, että Ranteen korvaa kaupunginhallituksessa hänen varajäsenensä Hanna Raita (ps.) ja valtuustossa joku perussuomalaisten varavaltuutetuista.

Ranteen asemasta äänestettäessä Pro Hämeenlinna -koalitio asettui muutamaan keskustalaista valtuutettua lukuun ottamatta vastustamaan hyllyttämistä.

Päätöstä edelsi lähinnä Pro-koalition edustajien puheenvuoroja, joissa painotettiin sitä, ettei valtuuston asia ole ryhtyä tuomaroimaan ennen kuin poliisitutkinnan tulos ja mahdollisen oikeudenkäynnin päätös ovat tiedossa.

Tällä kannalla olivat mm. Tiina Mollberg (vas.) ja Kylli Kylliäinen (kd.).

Kylliäisen näkemys oli, että Ranne on saanut yli 1 300 ääntä kunnallisvaaleissa, eikä hänen äänestäjiään voi pettää siirtämällä hänet sivuun. Hän piti viime aikojen toimia ajojahtina.

Antero Niemelä (ps.) esitti, ettei Lulu Rannetta pidätetä luottamustoimista, eikä häneen kohdisteta mitään muitakaan toimia.

– Olen vakuuttunut, ettei hän on syyllistynyt mihinkään, mistä häntä syytetään, Niemelä arvioi.

Keskustan valtuutettu Antti Leinikka pohti, että hän olisi näillä todisteilla saanut entisestä virastaan Rengon kunnanjohtajana kenkää jo moneen kertaan.

Puoluetoveri Marjatta Rahkio taas muisteli Lammin kunnalliselämää.

– Siellä saattoi joillekin kunnanhallituksen jäsenille tapahtua tämäntyyppisiä virheitä joihinkin tarjouskilpailuihin liittyen. Ei heihin näin raskasta menettelyä sovellettu. Annettiin vain kovat sisäiset haukut.

Äänestyksessä enemmistö oli kuitenkin hyllyttämisen kannalla. Ranne palasi silti takaisin paikalleen. Päätös tulee voimaan vasta pöytäkirjan tarkastamisen jälkeen.

Hämeen poliisilaitoksen rikostarkastajan Kari Kajalan mukaan poliisi teki päätöksen esitutkinnan aloittamisesta Ranteen tapauksessa kuultuaan syyttäjää.

Syytäjän mukaan Ranteen kohdalla ns. “syytä epäillä” -kynnys ylittyy. Epäily on siis syyllistyminen virheellisen menettelyyn luottamustoimessa.

Kajala kertoo, että Lulu Ranteesta kirjattu sekalaisilmoitus muutetaan rikosilmoitukseksi. Tutkinnan aikataulu tarkentuu lähiaikoina, kun varsinainen tutkinnanjohtaja palaa kesälomalta.

Ranne on ehdottomasti kiistänyt toimineensa luottamustoimissaan väärin. HÄSA

Menot