Kanta-Häme

Valtuusto haluaa päivittää palhaa

Tilaaja-tuottajamalli (tiltu), palvelu- ja hankintaohjelma (palha) sekä hallintosäännön muutokset – valtuuston maanantaista esityslistaa ei voi ainakaan syyttää liiasta mediaseksikkyydestä.

Sinänsä valtuustossa kuitenkin puhuttiin hyvin tärkeistä asioista, sillä tiltu ja palha vaikuttavat kaikkien kaupunkilaisten palveluihin.

Tarkastuslautakunta on arvioinut tilaaja-tuottajamallia, mutta jätti kuitenkin selkeiden johtopäätösten vetämisen jatkoselvitysten varaan ja kaupunginvaltuustolle.

Tästä tuli jonkin verran kritiikkiä tarkastuslautakunnalle, mutta sen puheenjohtaja Pekka Kääriäinen (kok.) muistutti, ettei lautakunta voi tehdä valtuuston töitä.

Erityisesti vasemmistoliiton edustajat Ritva Oinonen johdolla vaativat, että palvelu- ja hankintaohjelma voidaan hyväksyä vasta, kun tiltua koskevat selvitykset on saatu valmiiksi.

Tiltu onkin sukua palhalle eli palvelu- ja hankintaohjelmalle, jossa määritellään miten palveluita lähivuosina kaupunkilaisille järjestetään.

Henkilöstö uudistamaan

Keskeisiä tavoitteita olivat mm. tuottavuuden ja vaikuttavuuden lisääminen, markkinoiden hyödyntäminen ja luominen, asiakaslähtöisempien toimintatapojen käyttöönotto sekä siirtyminen monituottajamalliin.

Painopisteisiin kuuluivat myös laadun ja kustannusten vertailu sekä uudistusten toteuttaminen yhdessä henkilöstön kanssa.

Palveluissa painopistettä pyritään siirtämään korjaavista ennaltaehkäiseviin.

Hankintoja tulee voida jakaa osiin niin, että lähipalvelujen tarjoajilla on mahdollisuus osallistua kilpailutukseen.

Ei muutosta

Äänestyksessä Oinosen esitystä palhan pöydälle panosta kannattivat oma ryhmä osa kristillisdemokraateista ja keskustan ryhmyri Hannu Kärpänen, omien sanojensa mukaan vahingossa.

Perussuomalaisten ryhmyriksi palannut Kari Ilkkala esitti päätökseen lisäystä, että tiltun jatkoarvioinnista nousevat ja muutos- ja korjaustarpeet on otettava huomioon palhassa.

Monet valtuutetut olivat kuitenkin sitä mieltä, että valtuuston on muutenkin mahdollista päivittää palhaa, koska se tulee käsittelyyn kaksi kertaa vuodessa.

Äänestyksessä Ilkkala sai taakseen Pro-koalition 22 ääntä. Sitä vastaan olivat kokoomuksen, SDP:n ja vihreiden ryhmät 37 äänellä.

Kuntoutus lisättiin

Kokoomuksen uusi ryhmyri Kaija-Leena Savijoki esitti ikäihmisten palveluihin lisätavoitteeksi geriatrisen kuntoutuksen ja kuntouttavan työotteen vahvistamisen hoidossa ja hoivassa. Se hyväksyttiin yksimielisesti.

Sen sijaan Irmeli Lehtosen (kd.) esitys, ettei ympärivuorokautista hoivaa vähennettäisi. Esitys kaatui äänestyksessä luvuin 42-17.

Samoin Irma Taavelan (vas.) esitys, että luovuttaisiin palvelusetelin käyttöönotosta varhaiskasvatuksessa ja palvelualoitteesta, kaatui luvuin 49-9. Muutokset jäivät lopulta vähäisiksi. (HäSa)

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic