Kanta-Häme Riihimäki

Valtuusto haukkui Riihimäen budjettikirjaa raakileeksi - Velan vähentämisen sijaan sitä otetaan 6 miljoonaa lisää

Tuttu virkapaketti puuttui kokonaan, kun rekrytointivastuu on siirtynyt virkamiehille.
Riihimäen valtuusto otti mallia Hämeenlinnasta ja nousi puheenjohtajan komennuksella jumppatuokioon tunnin välein. Tai ainakin tämän yhden kerran kuusituntisen kokouksen aikana.

– Mitä seuraa, että kaupunginvaltuusto joutuu hyväksymään ensi vuoden talousarvion näin keskeneräisenä? Käsittely ei ole sujunut odotetulla tavalla. Auki kirjoitettavaa, korjattavaa ja virheitä riittää, vaikka niitä on selvitelty jo moneen kertaan.

Näin tylytti vihreiden Sari Jokinen maanantai-illan valtuustokokouksessa. Jokinen ei ollut asialla yksin. Samoilla linjoilla oli useampi valtuutettu ja ryhmä.

Valtuuston piti saada uutta strategiaa ja toimintakulttuuria tukeva uudenlainen talousarviokirja päätettäväkseen. Tavoite toteutui ilmeisesti niin hyvin, etteivät päättäjät olleet valmiit nielemään uudistuksia tuosta vain.

Suurin ongelma tuntui olevan, ettei hallintokunnille annettu könttäsumma paljastanut sen tarkemmin, miten rahojen on tarkoitus jakautua.

Kaupunginhallituksessa on jo perätty yksityiskohtaisempia korvamerkintöjä ja Sari Jokinen kertoi niitä saadun, mutta parantamisen varaa olisi ollut.

 

Rivivaltuutettu ei pysty perkaamaan talousarviosta mahdollisten uusien virkojen perustamista tai vanhojen lakkauttamista. Henkilöstömäärän kehitys jää hallintokuntien virkamiespäätöksien varaan.

Valtuustolle piti riittää tosiasia, että valtuusto itse oli hyväksynyt 120 henkilötyövuoden vähentämisen valtuustokauden aikana. Sen mukaan eletään, kun taloutta tervehdytetään rakenteellisin muutoksin.

Riitta Romu (vas.) tivasi talousjohtaja Kari Oralta, pysyvätkö henkilöstön palkkamenot ensi vuonna tämän vuoden tasolla ja onko määrärahaa myös palkankorotuksiin. Romu halusi myös tietää lohkaistaanko osa määrärahoista ostopalvelujen lisäämiseen.

Ora tilitti, että ensi vuonna henkilöstömenoissa säästetään 0,5 miljoonaa euroa kuluvaan vuoteen verraten, kun otetaan huomioon palkankorotukset ja ostopalvelut. Menojen lasku syntyy lähinnä ruokapalvelujen eli Peltosaaren keskuskeittiön henkilöstön siirtymisestä Palmian palvelukseen.

 

Kaupunginjohtaja Sami Sulkko joutui ottamaan vastuun heikosta valmistelusta kokonaan itselleen.

Sulkko vetosi menossa olevaan hallinnon ja organisaation muutokseen ja muutoskoulutukseen, jotka eivät ole edenneet käytännön tasolle toivottuun tahtiin. Virherekrytointikin on Sulkon mukaan matkan varrella hankaloittanut tilannetta.

 

Tarkastuslautakunnan puheenjohtajalta Kai Heimoselta (kok.) kuultiin rankat madonluvut. Heimonen muistutti, että tälle vuodelle hyväksytyn talousarvion piti kasvattaa kaupungin velkaa 1,3 miljoonaa euroa, mutta velkaa oli tarkoitus vähentää vuonna 2019 jo 6 miljoonaa euroa.

Ensi vuoden talousarvio ei suinkaan vähennä velkataakkaa 6 miljoonalla eurolla. Lainaa otetaan sen verran lisää. Heimonen ihmetteli, miten talouden tervehdyttäminen on johtanut tilanteeseen, jossa vuonna 2018 on kasvatettu lainataakkaa 6 miljoonalla eurolla ja pottia kasvatetaan edelleen ensi vuonna saman verran.

– 12 miljoonaa euroa lisävelkaa kahdessa vuodessa. Yhteensä velka nousee jo 130 miljoonaan euroon.

Luvut ja kehityssuunta ovat huolestuttavia, mutta kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri (sd.) perusteli tämän vuoden lainanoton lisäystä maanhankinnalla. Kaupunki on joutunut ostamaan Jokikylästä koko aseman seudun kehittämisen kannalta välttämättömiä tontteja.

Perusteluja tukee tosiasia, että kaupunki tulee ajan mittaan saamaan gryndereiltä maan hankintaan käytetyn pääoman takaisin. HäSa