Kanta-Häme

Janakkalan valtuusto hyväksyi kouluratkaisut, mutta pienemmistä hankkeista se joutui äänestämään

Kouluasioista saatiin yksimieliset päätökset, mutta Tervakosken terveysaseman ja uimahallin uudisrakennuksista jouduttiin äänestämään.
Janakkalan valtuusto käsitteli isot kouluasiat yllättävän nopeasti maanantaisessa kokouksessaan.

Janakkalan uusien koulukeskusten rakentamisesta ei käytetty yllättäen yhtään puheenvuoroa maanantaisessa valtuuston kokouksessa.

Valtuutetut näyttivät olevan asiasta yhtä hämmästyneitä kuin harvalukuinen yleisökin. Useampikin valtuutettu totesi myöhemmässä keskustelussa, että miljoonista voidaan näköjään päättää tuosta vain, mutta pienempien rahasummien käyttämistä saatetaan puida pitkäänkin.

Kouluverkosta sentään puhuttiin, mutta sekin asia päätettiin yksimielisesti.

Ratkaisuiksi siis tuli kouluverkon osalta esityksen mukaisesti, että kyläkouluja ei lakkauteta, mutta Haukankallion erityiskoulu lakkautetaan siinä vaiheessa kun koulukeskukset valmistuvat, jolloin luokkamuotoinen erityisopetus siirretään niihin.

Tämä antaa paljon aikaa Haukankallion koululle, sillä Turengin koulukeskuksen toinen vaihe aloitetaan vasta vuonna 2023. Rakentamiseen kulunee 2–3 vuotta.

Lisäksi päätettiin pienten Aavalinnan ja Varatien koulujen perustamisesta lastensuojelulaitosten yhteyteen.

Hankesuunnitelmien hyväksymisen yhteydessä tuli päätetyksi, että Turengin koulukeskus rakennetaan kahdessa vaiheessa, joista ensimmäinen vaihe vuosina 2019–2021.

Vuosi Turengin kohteen aloittamisen jälkeen aletaan rakentaa Tervakosken koulukeskusta, joka valmistuu vuonna 2022. Turengin kakkosvaiheen rakentaminen aloitetaan vuonna 2023.

Koulukeskusrahoista päätetään vasta budjetin ja taloussuunnitelman yhteydessä seuraavassa valtuuston kokouksessa 10. joulukuuta.

Kunnanhallituksen esityksen mukaan Turengin koulukeskuksen ensimmäistä vaihetta varten varataan 24,5 miljoonaa euroa vuosille 2019–2021.

Toisen vaiheen rahoituksesta ei päätetä joulukuussa, koska se menee seuraavalle suunnitelmakaudelle

Tervakosken koulukeskusta varten varataan 21,5 miljoonaa euroa vuosille 2020–2022.

Turengin ensimmäinen vaihe ja Tervakosken koulukeskus tulisivat näin maksamaan yhteensä noin 46 miljoonaa euroa vuosina 2019–2022.

 

Lue myös: Janakkalan valtuusto ahkeroi isoja päätöksiä nopeassa tahdissa – koulukeskukset rakennetaan, samoin Tervakosken terveysasema ja uimahalli

Lue myös: Janakkalan valtuusto ei lämmennyt tonttialelle – ”Ei olisi reilua aiemmin tontin ostaneita kohtaan”

 

Valtuusto päätti myös Tervakosken terveysaseman ja uimahallin uudisrakennuksista. Niistä sitten puhuttiinkin enemmän.

– Miksi näin paljon isoja päätöksiä samassa kokouksessa?, kokoomuksen Ari Laivola ihmetteli. Hän olisi kaivannut edes hieman sulatteluaikaa isojen koulukeskuspäätösten jälkeen.

Moni oli Laivolan kanssa samaa mieltä, mutta toisaalta Tervakosken hankkeiden katsottiin olevan tärkeitä, ja terveysaseman uudistamista oli siirretty eteenpäin aiemmin jo useita kertoja.

Molemmista hankkeista äänestettiin. Terveysaseman uudisrakennuksesta päätettiin äänin 27–5 ja uimahallin uudisrakennuksesta äänin 22-10.

Terveysasema on määrä toteuttaa vuosina 2019-2020 ja uimahalli 2022-2024.

Veroista päätettiin kunnanhallituksen esityksen mukaisesti, eli nykyisillä prosenteilla mennään myös ensi vuosi. Tuloveroprosentti pysyy 21,00:ssa.

Kokouksen aluksi pidettiin hiljainen hetki pitkäaikaisen valtuutetun, kunnanvaltuuston 2. varapuheenjohtajan Petri Ojasen muistoksi. HÄSA

 

Juttua on muokattu kello 21.54. Siihen lisättiin terveysaseman ja uimahallin rakentamisvuodet.

 

 

Kaksi koulukeskusta

Turengin koulukeskus rakennetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe (alakoulu) rakennetaan 2019–2021.

Tervakosken koulukeskus rakennetaan 2020–2022.

Turengin koulukeskuksen toinen vaihe (yläkoulu, lukio, liikuntahalli) aloitetaan vuonna 2023.

Kouluverkko pysyy pääosin ennallaan – ainoa muutos ovat uudet koulukeskukset ja luokkamuotoisen erityisopetuksen siirtäminen Leppäkosken Haukankallion koulusta koulukeskuksiin.

Harvialan, Leppäkosken, Viralan, Tanttalan, Vähikkälän, Heinäjoen ja Tarinmaan koulujen toiminta säilyy ennallaan. Oppilasraja on entinen eli 28 oppilasta.

Koulukeskusten keittiöratkaisut päätetään myöhemmin toteutussuunnitelmavaiheessa.