Kanta-Häme

Valtuusto kehui ja äänesti Asemanrannasta

Hämeenlinna

Kaupunginvaltuusto vaihtoi puheenjohtajansa sujuvasti keskiviikkoillan kokouksessa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tiedotuspäälliköksi siirtynyt Iisakki Kiemunki (sd.) on pyytänyt eroa kaikista johtavista luottamustoimistaan, vaikka hän on esteellinen ainoastaan sairaanhoitopiirin luottamustoimissa.

SDP:n valtuustoryhmä ja kunnallistoimikunta esittivät valtuuston puheenjohtajaksi Sari Myllykangasta, joka tuli valituksi ilman soraääniä.

Hänen kautensa jää tällä erää lyhyenpuoleiseksi, sillä seuraavat kuntavaalit ovat huhtikuussa ja uusi valtuusto aloittaa kesäkuun alussa.

Pisimmän keskustelun valtuusto kävi tällä kertaa Asemanrannan asemakaavasta. Päälinjauksista ja alueen tärkeydestä kaikki olivat yksimielisiä.

Pientä viilausta kuitenkin yksi jos toinenkin olisi vielä halunnut tehdä pitkään valmisteltuun kaavaesitykseen.

Vasemmistoliiton Irma Taavela teki konkreettisen, kolmikohtaisen muutosehdotuksen.

Sen mukaan alueelle tulevista palveluista tulisi päättää asianomaisissa lautakunnissa.

Lisäksi kaavapäätökseen pitäisi kirjata, että alueelle pitää tulla myös kohtuuhintaista vuokra-asumista.

Kolmanneksi lisäykseksi Taavela ehdotti, että Asemanrannan rakennustapaohjeisiin kirjattaisiin myös puurakentamisen mahdollisuus.

Ritva Oinonen (vas.) kannatti esitystä. Kannatusta tuli myös mm. kristillisdemokraattien ryhmästä. Rivivaltuutetuksi siirtynyt Kiemunki muistutti, että kaavaesitys on todella pitkään ja hyvin valmisteltu.

Kaava pysyikin esitetyssä muodossa äänin 51-7.

Hämeenlinnalle on laadittu pyöräilyn edistämisohjelma, jossa asetetaan taviotteita mm. pyöräilyverkostolle ja sen kunnolle.

Vilkkaimmilla pyöräilyreiteillä pyritään yksisuuntaisiin ratkaisuihin. Lisäksi pyöräily ja jalankulku halutaan erottaa siten, ettei pyöräilyreittejä tule esimerkiksi kävelykaduille.

Kyselyissä kaupunkilaiset ovat nimenneet pahimmaksi puutteeksi sen, ettei kaupungin keskustan läpi kulje yhtenäistä pyöräilyväylää etelä-pohjoinen -suunnassa.

Myös se, että itä-länsi -liikenne kulkee Reskan läpi, on ongelmallista.

Suunnitelmassa Kasarmikatu ja Hallituskatu on nimetty pääreiteiksi pyöräilylle.

Lisäksi suunnitelmissa on parantaa itä-länsi yhteyttä Papinniityntien ja Poltinahon välillä ainakin siten, että pyöräilijät ja jalankulkijat erotettaisiin eri väylille.

Vihreiden Päivi Sieppi muistutti, että ensi vuoden budjettiin on varattuna 200 000 euroa pyöräilyinfran parantamiseen.

– Kolminkertainen määrä tarvitaan koko ohjelman toteuttamiseen. Tämä on kuitenkin hyvä alku ja loistava ohjelma.

Valtuusto päätti lakkauttaa kaupungin liikelaitokset Linnan Infran, Linnan Lomituspalvelut ja Linnan Tilapalvelut.

Lakkautus liittyy Hämeenlinnan uuteen toimintamalliin, jonka mukaan kaupungin organisaatiossa ei enää ole liikelaitoksia. Se nuijittiin pöytään puheenvuoroitta.

Liikelaitosten toiminta siirtyy osaksi kaupunkirakennelautakunnan alaista toimintaa. Linnan Infra ja Lomituspalvelut lakkautetaan jo ensi toukokuun lopussa.

Tilapalvelut jatkaa liikelaitoksena vuoden loppuun saakka.

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic