Kanta-Häme

Valtuusto päättää toriparkista

Hämeenlinnan kaupunginhallitus ottaa toriparkkipäätöksen käsittelyynsä ensi maanantaina. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) pitää tärkeänä, että asia viedään valtuuston päätettäväksi.

– Haluan, että asia tuodaan valtuustolle asti, koska jos se jätettäisiin lautakunnalle, käytännössä ihan uusi lautakunta lähtisi selvittelemään asiaa alusta asti ja silloin se ei valmistuisi koskaan. Kyllä tässä nyt selvitykset on tehty ja juostu kasaan mahdollisimman hyvin, Vekka sanoo.

Avoinna vielä on, millaisen pohjaesityksen kaupunginhallitus valtuustolle antaa sekä se, päättääkö toriparkista nykyinen vai ensi vuonna työnsä aloittava uusi valtuusto.

Vanha valtuusto…parhaiten kartalla

Toriparkki oli esillä kaupunginhallituksessa jo tällä viikolla, jolloin hanketta esiteltiin hallituksen jäsenille. Vekan mukaan siinä yhteydessä käytiin keskustelua siitä, onko nykyinen valtuusto oikea elin tekemään päätöksen toriparkista.

Toisenlaisiakin näkemyksiä hallituksen pöydän ympärillä on kuultu. Osa katsoo, että vuodenvaihteessa aloittava uusi valtuusto olisi sopivin päätöksentekijä, koska toriparkki nousi niin suureksi vaaliteemaksi.

Vekan mielestä loogisinta olisi, että asiasta päättäisi nykyinen valtuusto, joka on hankkeesta jo hyvin kartalla seurattuaan sen valmistelua.

– Toisaalta jos uusi valtuusto briifataan kunnolla, ehkä hekin ovat kykeneviä tekemään päätöksiä, Vekka sanoo.

Rakentamispäätös…tulee erikseen

Vekka muistuttaa, että viimeinen sana toriparkin rakentamisesta on joka tapauksessa seuraavalla valtuustolla.

– Lopulliset rakentamispäätökset siirtyvät uuden valtuuston päätettäväksi riippuen siitä, saadaanko hankkeeseen investoreita mukaan siinä määrin kuin on suunniteltu. Silloinhan kyseeseen tulee se, toteutetaanko toriparkki investorirahoituksella vai laitetaanko siihen kaupungin rahaa. Se on mielestäni tässä se kynnyskysymys, Vekka toteaa.

Toisena periaatteellisena kysymyksenä hän pitää sitä, halutaanko kaupungin keskustaa elävöittää ja kehittää vai annetaanko sen taantua.

– Keskustalla on tuntunut olevan se kanta, että asumaan mahtuu muuallekin kuin ruutukaava-alueelle. Yleinen näkemys niin demareilla kuin meilläkin on ainakin tähän asti ollut, että keskustaa pitää kehittää ja esimerkiksi Engelinrantaa viedä eteenpäin. Tämähän hidastaisi tai jopa kaataisi sen hankkeen, jos pysäköintiä ei pystytä muualle järjestämään, Vekka arvioi.

Yhdyskuntalautakunnan kokouksessa toriparkin etenemistä vastusti keskustan ja perussuomalaisten lisäksi myös kolme SDP:n jäsentä.

Vekka ei lähde veikkaamaan, kuinka äänet jakautuvat kaupunginhallituksessa ja valtuustossa.

– En osaa ennakoida. Maanantaina meillä oli asiasta erilaisia näkemyksiä, mutta sen jälkeen en ole hallituksen jäseniä kohdannut, Vekka sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020