Kanta-Häme

Valtuusto päätti korottaa kirkollisveroa

Hämeenlinnan seurakuntayhtymän kirkkovaltuusto päätti torstaina säästötoimista, jotta talous saataisiin takaisin raiteilleen.

Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja ja Hämeenlinna-Vanajan kirkkoherra Timo Kalaja pitää tärkeänä, ettei seurakunnan ei tarvitse turvautua lainarahaan jatkossakaan.

Neljän vuoden alijäämä on noin 2,6 miljoonaa euroa, joten säästötoimenpiteet ovat Kalajan mukaan välttämättömiä.

– Aiempien vuosien ylijäämät ovat riittäneet alijäämien kattamiseen. Nyt kassa on kuitenkin alaspäin menossa, ja kovaa, talousjohtaja Kai Kauppinen kertoi.

Yt-neuvottelut eivät välttämättä merkitse irtisanomisia

Eniten puhetta herättivät valtuustossa odotetusti suunnitellut supistukset henkilöstössä. Suurinta yksittäistä säästöä tavoitellaan noin 800 000 euron edestä, joka vastaa noin 20 henkilötyövuoden vähennystä.

Kuluvan vuoden aikana eläkkeelle on siirtymässä kuusi henkilöä, joiden virkoja tai työsuhteita ei täytetä. Myöskään määräaikaisia työsuhteita ei jatketa.

Erityisesti päätös kahden määräaikaisen perheneuvojan työsuhteista herätti vilkasta keskustelua.

Kirsi Ojansuu-Kaunisto esittikin perheneuvojan virkojen jatkamista, joita ei äänestyksen jälkeen kuitenkaan jatkettu.

– Perheiden jaksamisen ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi seurakunnan tekemä perhetyö on myös jatkossa äärimmäisen tärkeää. Kaikilla ei ole varaa ostaa ammattiapua yksityiseltä, Ojansuu-Kaunisto perusteli.

Juha Isosuo muistutti, ettei YT-neuvotteluiden aloittaminen välttämättä merkitse irtisanomisia.

– Luonnollisten poistumien lisäksi työtehtäviä voidaan järjestää uudelleen ja henkilöstöä kouluttaa uudenlaisiin tehtäviin.

YT-neuvotteluihin ryhdyttäisiin Kalajan mukaan aikaisintaan elokuun lopulla.

Luottamusmiehet eivät halua lietsoa paniikkia

Kiinteistöpuolen työntekijöitä sekä lastenohjaajia edustava Ilona Seppänen sanoo, ettei paniikkia ole ilmoilla ollut, vaikka asioista on toki yhdessä paljon keskusteltukin. Seppänen itse työskentelee seurakuntayhtymässä siivooja-vahtimestarina.

Säästökohteita mietittäessä on väläytelty ajatusta joidenkin tukipalveluiden ulkoistamisesta. Seppäsen mukaan tämä voisi koskea juuri kiinteistöpuolen työntekijöitä, esimerkiksi vahtimestaripalveluita, puhtaanapitoa tai ruokahuoltoa. Myös haudankaivuu on nostettu samassa yhteydessä esiin.

Seppäsen näkemyksen mukaan tarvittavat säästöt voitaisiin kuitenkin saada aikaan uudelleenorganisoinnilla ja muilla järjestelyillä irtisanomisten sijaan. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic