Kanta-Häme

Valtuusto pani pisteen ilmaispysäköinnille

Hämeensaaren ja Hämeenkujan liityntäpysäköintialueiden sekä Vanajantien hiekkakentän pysäköintipaikkojen maksullisuudesta keskusteltiin pitkään ja värikkäästi Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina.
 
Alueiden maksullisuutta vastaan puhui pitkään kristillisdemokraattien Teija Arvidsson.
 
– Kaupunki tekee paljon töitä imagonsa kiillottamiseksi, mutta nämä pysäköintilinjaukset eivät sitä tue Arvidsson sanoi.
 
– Keskustan maksuttomat paikat ovat tärkeitä, jos haluamme olla asukasystävällisiä. Jollekin Rengon perämettästä tulevalle, pätkätyötä tekevälle kaverille pysäköintimaksu saattaa olla ratkaiseva tekijä siinä, kannattaako hänen mielestään tulla keskustaan töihin.
 
Arvidssonin puhetta seurasi kokouksessa lämminhenkinen huulenheitto renkolaisrasismista, jonka keskustan Hannu Kärpänen julisti lopulta oman puoleensa yksinoikeudeksi. Keskustan Pekka Pohjalaisen mielestä maksullisuus oli ikävä juttu, mutta nykytilanteessa välttämätön kulttuurinmuutos.
 
– Kun pysäköinnin hinta on näillä alueilla 40 euroa kuukaudessa, päivätaksaksi tulee vain 1, 3 euroa, demareiden Pasi Vesala laskeskeli.
 
– Sillä rahalla saa 8 desilitraa polttoainetta.
 
Vasemmiston Irma Taavela kysyi miksei parkkitalojen vaadita toimivan samaan tapaan kuin muukin markkinatalous. Hän piti maksullisuutta parkkitaloon pakottamisena ja vertasi tilannetta DDR:n ja Neuvostoliiton toimintamalleihin.
 
Kokoomuksen Jutta Äijälä muistutti valtuuston jo kesällä hyväksyneen maksullisuuden ja ihmetteli, miksi perustetaan ensin pysäköintiyhtiö ja sitten lyödään kapuloita sen rattaisiin.
 
– Kyllä näissä keskusteluissa rankaistaan aiheetta pysäköintiyhtiön toimitusjohtajaa, perussuomalaisten Kari Ilkkala totesi.
 
– Kaypungin pysäköintifilosofia tulee uudelleen tarkasteluun, kun taloudellinen totuus kaikkien uusien hankkeiden vaikutuksesta valkenee.
 
 
Pysäköinnistä äänestettiin ja valtuusto pani pisteen ilmaispysäköinnille äänin 50-9. Hämeensaaren ja Vanajantien pysäköintialueet muuttuvat maksullisiksi 1.1.2014 lähtien ja ovat voimassa Hämeenlinnan Pysäköinti Oy:n vuokrasopimuksen ajan, eli tällä haavaa vuoden loppuun.
 
30 vuorokauden pysäköinti alueilla maksaa 40 euroa, viikko 15 euroa, päivätaksa on 5 euroa ja tunnin saa parkkeerata eurolla. Kyseisillä alueilla ostetut parkkiliput kelpaavat vain niillä, eikä muilla pysäköintipaikoilla ostetuilla pileteillä ole vastaavasti asiaa Hämeensaareen tai Vanajantien hiekkakentälle.