Kanta-Häme

Valtuusto piti Tervakosken puolta

Asuintonttien tuotanto-ohjelma kirvoitti melko pitkän keskustelun muuten lyhyessä Janakkalan valtuuston kokouksessa maanantaina. Jälleen kerran eteläjanakkalalaiset valtuutetut halusivat pitää Tervakosken puolta.

– En pidä reiluna, että tässä esityksessä Turengin osuus on vajaat 56 prosenttia ja Harvialan 18 prosenttia, joten noin 27 prosenttia jää Etelä-Janakkalalle, sanoi Mikko Kautto (kesk.).

Kautto korosti, että Janakkalalla on kahdet markkinat asuntotonteissa. Heille, jotka ovat kiinnostuneita Tervakoskesta, ei kelpaa tontti Turengista eikä Harvialasta.

– En ole luomassa vastakkainasettelua, vaan haluan, että koko kuntaa kehitetään.

Kautto esitti, että asumisen tonttituotannossa asetetaan tavoitteeksi Etelä-Janakkalan asuntotonttien nostaminen vähintään 35 prosenttiin asuntotonttien kokonaistuotannosta sekä viiden että kymmenen vuoden tarkastelujaksolla.

Keskustelun päätteeksi Kauton esitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Reijo Löytynoja (sd.) sanoi, että tonttituotanto-ohjelma olisi hyvä arvioida ja päivittää vuosittain ja jopa pitkin vuotta.

– Maata pyritään hankkimaan keskeisiltä kasvusuunnilta hyvissä ajoin ennen kaavoitusta, mutta mahdollisuuksiin on tartuttava, kun tilanne on päällä.

Esa Silvennoinen (kok.) iloitsi siitä, että äskettäin hyväksytty maakuntakaava ei sisällä Harvialan orreksi nimitettyä tieyhteyttä, joten uutta aluetta vapautuu kaavoitettavaksi.

Silvennoinen ja Kalevi Ilmarinen (sd.) korostivat, että Janakkalan ja Hämeenlinnan tulee tehdä yhteistyötä reuna-alueittensa suunnittelussa, jotta Harvialaan saadaan viiden tuhannen asukkaan asuinalue ja junaseisake.

Päätaajamien lisäksi pitäisi huolehtia myös haja-asutusalueiden kehittämisestä. Tätä mieltä oli Ari Laivola (kok.) Hän katsoi, että esimerkiksi Punkan seudulle voisi kaavoittaa tontteja ilman kovia kustannuksia, koska siellä on jo vesiosuuskunta.

– Jos maanosto ei kunnassa toimi riittävällä tasolla, pitää harkita yksityismaan kaavoittamista eli kunnan monopolin rikkomista, Laivola sanoi.

Ilmarinen oli tästä eri mieltä.

– Kyllä se on niin, että kunta kaavoittaa omistamiaan maita. HÄSA

 

Oikaisu 28.4.2015 klo 12:40

Janakkalan valtuuston kokousta käsittelevässä jutussa (HäSa 28.4.) puhuttiin hyväksytystä maakuntakaavasta. Uutta vaihemaakuntaa ei kuitenkaan ole vielä hyväksytty, vaan maakuntavaltuusto päättää asiasta alkukesästä. 

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic