Kanta-Häme

Valtuusto pui pitkään lautakuntamuutoksia

Kahden lautakunnan yhdistäminen sekä maaseutulautakunnan jättäminen ennalleen puhuttivat Janakkalan valtuustoa pitkään maanantai-iltana.

Silti valtuusto hyväksyi luottamushenkilöorganisaation muutokset lähes muutoksitta.

Kerran kuitenkin äänestettiinkin. Vihreiden Anssi Lepistö esitti, että kuntaan perustetaan lapsi- ja nuorisopoliittinen työryhmä, jonka tehtäväksi annetaan lasten ja nuorten vaikuttamisstrategian valmistelu.

Tämä vihreiden esitys meni läpi äänin 10-28 (5 tyhjää).

Hallitukseen vain valtuutettuja

Luottamushenkilöorganisaatio muuttuu niin, että kunnanhallituksen kaikki varsinaiset jäsenet valitaan valtuutetuista. Tämä asia ei herättänyt lainkaan keskustelua.

Lisäksi kunnanhallitukseen perustetaan konsernijaosto, jolle kuuluvat myös elinkeinoasiat. Perusturvalautakunnan terveysjaosto lakkautetaan ja sen tehtävät siirretään perusturvalautakunnalle.

Paljon puhuttiin siitä, että kirjasto- ja kulttuurilautakunta sekä liikunta- ja nuorisolautakunta lakkautetaan ja niiden tilalle perustetaan uusi elämänlaatulautakunta.

Nuorisoasiatko pieniä?

Muutosta vastusti muiden muassa Raija Ranta-Porkka (sd.). Hän sanoi olevansa pettynyt siihen, että nuorisoasioita pidetään pieninä asioina.

Mirja Pöhö (kd.) taas sanoi, että on hyvä asia, että lautakunnista tulee suurempia.

Tomi Lindstén (sd.) huomautti, että lautakuntien yhdistämisen jälkeen lautakunnan jäseneltä vaaditaan paljon.

– Kuka haluaa sitoutua sellaiseen? hän ihmetteli.

Maaseutulautakunta saa jäädä

Jotkut valtuutetut kummastelivat sitä, että maaseutuvaltuusto saa jäädä ennalleen, vaikka sillä on vähemmän tehtäviä kuin muilla lautakunnilla.

Alkuperäisen virkamiesesityksen mukaan maaseutulautakunta olisi yhdistetty tekniseen lautakuntaan, mutta esitys ei saanut luottamushenkilöiden kannatusta.

Laajaa kannatusta kuitenkin sai esitys, että maaseutulautakunnan ja ympäristölautakunnan tehtävät olisi yhdistetty samaan lautakuntaan.

Maaseutulautakunnan puheenjohtaja Tarja Forsström (kesk.) ihmetteli, miksi maaseutulautakuntaa mollataan ja pidetään vähäpätöisenä.

– Kolmasosa kuntalaisista kuitenkin asuu haja-asutusalueella.

Demaritkin tykkäävät maaseudusta

Kalevi Ilmarinen (sd.) huomautti, että maaseutupalveluyksikkö, jossa Janakkala toimii isäntäkuntana, on viranomaistoimintaa, ja maatalouden tukikorvaukset tulevat valtiolta. Lautakunnan varsinainen kunnallinen toiminta on melko pientä.

Kun Osmo Tokeensuu (kesk.) huomautti, että maaseutulautakunta tuntuu häiritsevän vasemmalla olevia, Ilmarinen vastasi:

– Kyllä me maaseudusta tykätään siinä missä muutkin. (HäSa)

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic