Kanta-Häme

Valtuusto sanaili vaalien jälkilöylyissä

Hieman väsähtänyt tunnelma ei estänyt kaupunginvaltuutettuja sanailemasta jopa tavallista suorapuheisemmin maanantain kokouksessa.

Ns. Vekan kaava ja Sunny Car Center olivat esityslistalla vain tiedoksi valtuustolle.

Siinä, kun Tapio Vekka (kok.) jääväsi itsensä, kaavasta valittanut Kari Ilkkala (ps.) ei jäävännyt. Kun asia on vain tiedoksi, jää asianosasten itse päätettäväksi, ilmoittautuvatko esteellisiksi.

Valtuutettu Jari Koskinen (kok.) ehdotti, että kaupungin pitäisi kirjata, kuinka paljon lakimiestyövoimaa kuluu valitusten käsittelyyn.

– Jotta tiedettäisiin, mitä ne kaupungille oikeasti maksavat.

Ilkkala laski, että Vekan kaavaan liittyvässä maankäyttösopimuksessa kaupunki menetti 367 500 euroa.

Hän arvioi, että jos alue olisi ollut puhdas, kaupungin sopimuskorvaus olisi ollut reilut 530 000 euroa. Nyt maat pilanneiden kolmansien osapuolten maksamat puhdistuskulut vähennetään maanomistajille koituneesta arvonnoususta.

Kaupungin sopimuskorvaus on vain 166 000 euroa. Ilkkala laskee, että se menetti tuon 367 500 euroa. Maanomistaja hyötyy siis enemmän likaantuneen kuin puhtaan maan myynnistä.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo muistutti, että kaikkia maanomistajia on kohdeltava samalla tavalla.

– Ilkkalan laskelma voi olla oikea tai väärä. Maankäyttösopimus on kuitenkin tehty samojen periaatteiden mukaan kuin kaikki muutkin vastaavat sopimukset. Maanomistajia on kohdeltava yhdenvertaisesti.

Samanlainen maankäyttösopimus on tehty muun muassa Vanajanrannan kakkososan kaavoittamisen yhteydessä.

Sunny Car Centerin maakaupan purkuun liittyvä prosessi tuli myös valtuustolle tiedoksi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) paheksui sitä, että SCC:n tapauksella on pyritty luomaan epäluottamuksen ilmapiiriä valtakunnan julkisuudessa.

Hän muistutti, että poliitikkojen tehtävä on mahdollistaa yrittäminen, ei torpata sitä.

Irma Taavela (vas.) kuulosti yllättäen hieman Rautiolta painottaessaan, että nyt on katsottava tulevaisuuteen ja otettava oppia tapahtuneesta.

Samoilla linjoilla oli Kaija-Leena Savijoki (kok.), muttei voinut olla epäilemättä, että valtakunnankohu oli osin kotikutoista tuotantoa.

Valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) arvioi, että kaupunki pääsee vielä voitolle koko SCC-tapauksessa, koska Ritaluomalla on yhä isoja kiinteistöomistuksia.

Samalla Kiemunki kritisoi mediaa, joka ei hänen mukaansa ole kertonut, mitä SCC on kaupungille maksanut ja tuottanut.

Medialehterillä tämä herätti tuohtumusta, sillä vastaukset tätä koskeviin kysymyksiin ovat olleet perin väisteleviä.

Lastensuojeluohjelma kirvoitti valtuuston kaikilla laidoilla huolta siitä, saavatko perheet riittävän ajoissa tukea ja apua.

Lasten ja nuorten lautakunnan puheenjohtaja Satu Aaltonen (sd.) vakuutti, että perhetyö pyrkii jalkautumaan kentälle jo ennen kuin perheistä tulee lastensuojelun asiakkaita. Häsa

Päivän lehti

30.3.2020