Kanta-Häme

Valtuusto sanoi tahdon tapahtumapuistolle

Kovin keveältä vaikutti kaupunginvaltuuston huhtikuun kokous esityslistansa perusteella ennen kuin viimeiseksi pykäläksi kerkesi Kantolan tapahtumapuiston toteutus.

Kaupunginhallituksesta kaupunginjohtajien esitys eteni valtuustolle kohtalaisen niukasti äänin 6–4. Pro-koalitio oli hanketta vastaan.

Ei ollut yllätys, että asiasta äänestettiin ja keskusteltiin pitkään myös kaupunginvaltuustossa. Asetelmat olivat silti muuttuneet.

Äänestystulos oli nyt 43 puolesta, 15 vastaan ja yksi tyhjä – ilmeisesti vahingossa.

Vastaan olivat perussuomalaisten ja vasemmistoliiton ryhmät sekä osa keskustalaisista.

Vasemmistoliiton edustajista Irma Taavela ilmoitti kannattavansa tapahtumapuistoa, muttei päätösesitystä.

Hän piti sitä avoimena piikkinä Kehkelle. Myös Tiina Mustiala (vas.) kertoi periaatteessa olevansa tapahtumapuiston kannalla, mutta piti taustalaskelmia täysin riittämättöminä.

Tietoa puuttuu

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Kari Ilkkala pohjusti asiaa tapansa mukaan perusteellisesti erilaisin tutkimuksin, vertailuin ja käyrin.

Ilkkalan perussanoma on, ettei hän suinkaan vastusta aktiivista elinkeinopolitiikkaa, mutta tapahtumapuisto ei sellaista ole, koska sen riski ei ole hallittavissa.

– Valmistelua eivät ole vieneet eteenpäin tahto ja tieto vaan halu ja usko. Kysymystä, kannattaako puisto perustaa, ei koskaan esitetty. Kun esitettiin, ei haluttu selvittää.

Laajan perustelun jälkeen Ilkkala esitti, ettei tapahtumapuistoa toteuta.

Uskoen ja toivoen

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) sai valtuustossa aplodit myös puhujapöntöstä pidetyn painokkaan puheenvuoron jälkeen.

– Tämä päätös kuvastaa, miten valtuusto ajattelee ja näkee tulevaisuuden. Juuri näin kaupunkia pitää viedä eteenpäin toivoen ja uskoen.

Hän muistutti, että Kantolan alueen osto oli strateginen hankinta ja että puistoihin on Hämeenlinnassa ennenkin pantu rahaa. Hän myös painotti, että kaikkea on mahdoton selvittää etukäteen.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo korosti, että alue ostettiin Tradekalta sillä mielellä, että sen maaperä on joskus mahdollista puhdistaa asuntorakentamiseen sopivaksi. Sitä ennen se voi palvella puistona.

Ympäristölupa puuttuu

Myös mm. Kirsi Ojansuu-Kaunisto (vihr.) ja Teija Arvidsson (kd.) kannattivat – tosin erilaisin sanakääntein – tapahtumapuistoa alueelle, joka muuten jäisi vuosiksi joutomaaksi.

SDP:n ryhmyri Sari Myllykangas palautti mieleen menneisyytensä joensuulaisen Ilosaarirockin järjestäjänä.

– Yhdessä viikonvaihteessa kaupunkiin virtasi 4–5 miljoonaa euroa. Se on valtava ruiske alueelle. Ette vielä tiedä sitä, mutta kannattaa olla mukana. SDP:n ryhmä haluaa sanoa yksimielisesti kyllä ja tahdon.

Vasemmistoliiton ryhmyri Ritva Oinonen arvioi, että isojakin tapahtumia on mahdollista järjestää vaikkapa moottoriradalla tai jäähallin alueella. Hänen mielestään nyt on priorisoitava esimerkiksi homekoulujen korjaus.

Myllykangas paheksui näiden asioiden asettamista vastakkain.

Suunnittelu siis jatkuu. Tosin edelleen odotetaan ympäristölupaa aluehallintovirastolta. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic